Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés Szárazajtán

A program: 11 órától istentisztelet a szárazajtai református templomban; a Brassói Vándorszínház és Ultima Sacra Társulat Hazám felől, hazám felé című előadása (részlet); a szárazajtai ifjúság műsora; 12 órakor levonulás az emlékműhöz a nagybaconi fúvószenekar kíséretében – beszédet mond Bartha Imre, a Történelmi Vitézi Rend bardóc-miklósvárszéki székkapitánya, Pap Attila lelkipásztor (Sepsiszentgyörgy) felolvassa a neveket; koszorúzás; 12.30-tól szeretetvendégség az imaház udvarán; 13 órától az Eléggé kihalt történet című film vetítése Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, érdemes művész (Budapest) és Benkő Levente történész, író, szerkesztő (Magyarvista) közreműködésével az imateremben; 15 órától hozzászólás, beszélgetés; 15.30-tól terített asztal a résztvevők számára.

Ignácz Rózsa Napok Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola, valamint a kovásznai Városi Művelődési Ház szervezésében szeptember 27. és 29. között a színművész-író Ignácz Rózsa születésének 115., halálának 45. évfordulójára emlékeznek az Én örökké szerettem otthon lenni: máshol címmel megrendezett Ignácz Rózsa Napokkal. A pénteki program: 9.30-tól az ünnepélyes megnyitón beszédet mondanak: nt. Balogh Zoltán, a belvárosi templom lelkésze, az Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese; Gyerő József, Kovászna Város polgármestere; Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője és Gödriné Molnár Márta, az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület vezetője. A rendezvény díszmeghívottja: Ignácz Rózsa unokája, Makkai Rebecca Rose író (Chicago). Énekel a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív kórusa Gyerő Katalin karnagy vezetésével. Ignácz Rózsa: Mindegy a hegynek? című versét elmondja Szabó Renáta. 10 órától kezdődik Ignácz Rózsa konferencia …Én örökké szerettem otthon lenni: máshol címmel, moderátor: nt. Balogh Zoltán esperes. Előadók: Makkai-Flóra Ágnes: Ismeretlen nagynéném; Szebeni Zsuzsa: Ignácz Rózsa egy kiállítás útjának tükrében; Köllő Szabó Réka: Az örökölt út; Makkai Rebecca: Gondolatok Ignácz Rózsa nagymamámról; Burus Endre: Könyvsorozat-bemutató – Ignácz Rózsa műveinek aktuális kiadása a Pro Print Könyvkiadónál; Duma-István András: Ignácz Rózsa mint főszakértő autodidakta a vándorló magyar lélek mélységében; Gödriné Molnár Márta: „Törzse magyar”. 13 órakor koszorúzás az Ignácz Rózsa-emléktáblánál. 17–19 óráig ünnepi műsor a Művelődési Központban: Arany János: Ágnes asszony (bemutató) a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpad előadásában – rendező: Molnár János; énekel Demes Judit diák; Szellemi utazás Ig­nácz Rózsával – egy kortárs író műveivel című műsor házigazdája: Török Tünde előadó, közreműködik: Rozványi Dávid író, a Boldogságbolt-trilógia szerzője.

Kiállítás EMŰK. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban ma 17 órától kerül sor az Incze János Dés-kiállítás záróeseményére, amelynek célja, hogy körvonalazza a festőművész személyiségét, jobban körüljárja, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láttassa az életmű legfontosabb vonatkozásait. A rendezvényen Fekete Zsolt színművész (FöldSzint Nyitott Műhely) olvas fel a képzőművész könyv formájában is kiadott önéletrajzi jellegű írásából, majd 17.30-kor kezdetét veszi a Jakab Zsuzsa pedagógus vezette Varázsműhely #8, azaz egy játékos, mesés, 5–10 éves gyerekeknek szánt múzeumpedagógiai foglalkozás. A felnőtteknek levetítik a Fischer István rendezte, Incze János Désről készült művészi portréfilmet, amelyhez kapcsolódóan a művészről, a portréfilmről és annak készítőjéről Miklós Szilárd képzőművész tart kiselőadást.

Könyvbemutató TÚRAKALAUZ. A sepsszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény helyszínén, a Gróf Mikó Imre utca 11. szám alatt ma 17 órától könyvbemutatót tartanak. Molnár Sándor Bodzai-havasok. Kis-Bászka folyó – Tatár-hágó című túrafüzetét bemutatja Miklós Árpád. A túrakalauz a Határjárók a Kárpátokban sorozat hatodik része, megjelenését a szerző sajnos már nem élhette meg. KÖNYVBEMUTATÓ KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSSEL. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében a Transzilvanizmus. Eszmék, korok, változatok című kötet bemutatójára, majd kerekasztal-beszélgetésre kerül sor szeptember 27-én, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében. Az eseményen jelen lesz a könyv ötletgazdája, szerkesztője, Boka László irodalomtörténész, a budapesti Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, valamint Dávid Gyula irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő. A megjelenteket Var­gha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. A beszélgetést Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője moderálja. KÉZDISZENTLÉLEK. A Kultúrpincében (Fő út 87. szám) szeptember 28-án, szombaton 18 órai kezdettel bemutatják Salamon Ferenc El van bütülve című könyvét. A szerzőt kollégája, Hodor Enikő beszélteti.

Hírdetés

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Szeptember 28-án, szombaton 11 órától és szeptember 29-én, vasárnap 18 órától a Cimborák Bábszínház stúdiótermében játsszák A három kismalac című előadást (rendező: Nagy Lázár József). Érdeklődni, foglalni Szabó Emesénél lehet a 0754 409 940-es telefonszámon.

Hitvilág MONDÓKÁZÁS. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat testi és lelki egészségmegőrző pályázatának támogatásával minden csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Vártemplom Bölcső és Vár Termében tovább folytatódnak a mondókás, mesélős, játékos foglalkozások. Szeretettel várnak minden olyan kisbabás, kisgyermekes anyukát, aki feltöltődésre, kikapcsolódásra, élménymegosztásra vágyik. Szórakoztató és hasznos időtöltésre hívnak, amikor simogató, arccirógató, testrészismertető, lovagoltató és egyéb mondókatípusokkal ismerkedhetnek meg. A foglalkozás 8–18 hónapos babáknak szól. Kérik, vigyenek váltócipőt vagy vastag zoknit. A mondókázást Vinkler Melinda tartja. Érdeklődni, bejelentkezni a 0741 520 890-es telefonon.

Waldorf 30 A harmincadik évforduló jegyében tartják a hagyományos Szent Mihály-napi rendezvényt a sepsiszentgyörgyi Waldorf-osztályok és az óvodások szombaton a Benedek-mezőn. 10.30 órakor Sikó-Barabási Eszter osztálytanító bemutatja Szent Mihály legendáját, utána 13 óráig a gyermekek végigjárják a bátorságpróbákat. 13–14 óráig közös kosaras piknik, 14 órától Együtt zengő W-ének, az 1994-ben indított első sepsiszentgyörgyi Waldorf-osztály diákjainak kóruselőadása Szőts Dániel vezényletével. 14.30 órától könyvbemutató: A szabadság iskolája – Harmincéves a sepsiszentgyörgyi Waldorf-oktatás – a kiadványt szerkesztette Fekete Réka és Ferencz Csaba. A bemutatót kötetlen beszélgetés követi egykori és jelenlegi tanárok, diákok és szülők részvételével, majd jutalmazzák a Pro Waldorf Egyesület új logójának elkészítésére tavaly meghirdetett pályázatra jelentkező diákokat.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Barátom, a pingvin (románul beszélő), 16 órától Sirocco és a Szelek Királysága (magyarul beszélő), 17.30-tól Vermes Dorka rövidfilmjei, 18 órától Velünk véget ér (magyarul beszélő), 21 órától Szádra ne vedd (román feliratos). EVA FILMMAKERS FESZTIVÁL. A Művész moziban ma 19 órától Árni – magyar film­dráma.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár (telefon: 0267 351 057) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai HelpNet (0267 360 520) patika a szolgálatos.

Rövideen ÁRAMSZÜNET. Előpatakon és Hetében ma és pénteken 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás. SÉTA A SZÍVÜNKÉRT. A kézdivásárhelyi W. Wegener parkban sétát tartanak a szív egészségéért. Gyülekező ma 16.45-kor, 17 órakor orvosi előadás, 17.15-től kezdődik a 3,5 km-es séta. A SEPSISZENTGYÖRGYI SZÍVBETEGEK EGYESÜLETE a szív világnapja alkalmából rendezvényt szervez szeptember 29-én, vasárnap 11 órakor az Erzsébet parkban a pavilon környékén, amelyre várja tagjait és mindazokat, akiket érdekel a szívünk egészségének megőrzésével kapcsolatos előadás. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Nagypatakon, pénteken Papolcon. Honlap: tega.ro.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »