Mezőgazdasági rendezvények a megyében

Mezőgazdasági rendezvények a megyében

Az elmúlt héten két fontos agráresemény is zajlott megyénkben. Csütörtökön a kovásznai Clermont Szálloda Európa Termében szervezték meg a Romániai Farmerek Klubjának középrégiós konferenciáját. A megbeszélésen a hazai mezőgazdaságot vezető állami intézmények a legmagasabb szinten képviseltették magukat. Pénteken Sepsibodokon zajlott a kistérség mezőgazdászai számára szervezett év eleji gazdatalálkozó.

A kovásznai konferencián elhangzott előadások a Közösségi Agrár Politika és az Európai Ökológiai Egyezmény Románia mezőgazdaságára gyakorolt hatását vizsgálták – az uniós változások ugyanis nagyszabású módosulásokat hozhatnak a hazai agráriumban is. Megbeszélés folyt ugyanakkor az előkészület alatt álló országos helyreállítási tervnek az agárszektor jövőjére vonatkozó befolyásáról is.

Kovászna megyéből felszólalt dr. Becsek László, a Romániai Farmerek klubjának soros elnöke, valamint dr. Romulus Oprea, az Országos Burgonya Szövetség elnöke is. Becsek László 2022. január elsején vette át a klub vezetését. Hat hónapig tölti be a tisztséget, a szervezet szabályzata szerint az elnöki tisztséget rotációs elven félévenként veszi át más és más farmer. A rotációs rendszer biztosítja, hogy váltakozva azok a régiók agrárproblémái kerüljenek előtérbe, melyeknek épp képviselője a soros elnök. Dr. Becsek elnöksége alatt hathatósan részt kíván venni a mezőgazdasági minisztérium munkacsoportjainak keretében az új országos helyreállítási terv kidolgozásában.

Hírdetés

A sepsibodoki év eleji gazdatalálkozót a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte, partnerségben az Agro SIC Közösségek Közötti Társulással, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületével és a helyi önkormányzattal. A sepsibodoki és környékbeli települések gazdái mellett jelen voltak a megye agrárintézményeinek képviselői, civil szervezetek megbízottjai is.

A járványügyi előírások miatt az előző években megszokottnál szűkebb körben zajlott a rendezvény. A szervezők igyekeztek, hogy főképp olyan gazdák legyenek jelen, akik nyitottak az új információk fogadására, ugyanakkor az intézmények képviselőinek be tudják mutatni azokat a gondokat, melyekkel a gazdák küzdenek. Ennek a szellemében a sepsibodoki rendezvényen is nyitott párbeszéd alakult ki, a gazdák választ kaphattak a legtöbb felvetett kérdésükre.

A gazdatalálkozó szakmai részleteivel a holnapi Gadakörben jelentkezünk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »