Francia nemzetgyűlési képviselő palesztin zászlót lengetett az ülésteremben

Francia nemzetgyűlési képviselő palesztin zászlót lengetett az ülésteremben

Felfüggesztette ülését kedden a francia Nemzetgyűlés, miután az ellenzékhez tartozó radiális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) egyik képviselője, Sébastien Delogu palesztin zászlót lengetett az üléstermében, az azonnali kérdések órájában. A parlament alsóháza két heti kizárással és juttatásainak megvonásával büntette a képviselőt.

Guerre à Gaza : le député LFI Sébastien Delogu brandit un drapeau  palestinien à l'Assemblée nationale, suivez notre direct

Hírdetés

yahoo

Miközben a kormány külgazdasági kérdésekkel megbízott minisztere, Franck Riester az LFI egyik másik képviselőjének, Alma Dufournak a gázai helyzetről szóló kérdésére válaszolt, kezében egy palesztin zászlóval Delogu felállt a helyéről és azt a feje fölé tartotta, ami a kormánypárti és a jobboldali képviselők azonnali felháborodását váltotta ki. A Nemzetgyűlésben ugyanis tilos külföldi zászlók használata.
   
Yaël Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke megengedhetetlennek nevezte a gesztust, és rendkívüli módon azonnal felfüggesztette az ülést, majd összehívta a frakcióvezetőket, azaz a Nemzetgyűlés irodáját, hogy megvitassák a szabálysértést elkövető képviselő elleni esetleges szankciókat.
   
Az ellenzéki politikust tettéért azonnali hatállyal két hétre kitiltották a nemzetgyűlésből.
   
A parlament eljárási szabályzata szankciókat ír elő minden olyan képviselővel szemben, aki „a rendet megzavaró cselekményeket kezdeményez vagy tömegjeleneteket idéz elő” az ülésteremben.
   
„Franciaország fegyvereket ad el. Kevesen merik használni a népirtás szót, de fontos emlékeztetni arra, hogy gyerekeket mészárolnak le francia fegyverekkel” – mondta Delogu a felfüggesztés idején francia hírtelevízióknak. „Egyáltalán nem érdekel, hogy milyen szankciót szab ki rám a Nemzetgyűlés” – tette hozzá. A képviselő elmondta, hogy „személyes kezdeményezése” volt a palesztin zászló magasba emelése, amit egyébként párttársai megtapsoltak.
   
Az incidens aznap történt, amikor három európai állam, Spanyolország, Írország, ás Norvégia hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot.
   
Az LFI – amely az egyetlen francia politikai erőként nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat nem terrorcselekménynek, hanem „háborús bűntettnek” tekinti – , a mészárlásokra válaszul a Gázai övezetben indított izraeli hadműveletet állította európai parlamenti választási kampányának középpontjába.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »