Putyin: a parlament és a házelnök maradhatott legitim Kijevben

Ukrajnában a parlament és annak elnöke maradhatott az egyedüli legitim hatalom – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

Hírdetés

Putyin – tass

„Szigorúan véve, az előzetes értékelés szerint az egyetlen legitim hatalom továbbra is a parlament és annak elnöke (Ukrajnában). Lényegében, ha elnökválasztást akarnának tartani, akkor el kellene törölni a hadiállapotról rendelkező törvényt, ennyi. Hogy választásokat tartsanak, de nem akarták ezt megtenni” – mondta.
   
Putyin pénteken Minszkben hangot adott álláspontjának, miszerint Moszkva abból indul ki, hogy mandátumának május 20-án történt lejártával megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, és tisztázandó, kivel lehet ezt követően tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.
   
Az orosz államfő kedden az üzbég fővárosban is azt hangoztatta, hogy ez a kérdés komoly és mély elemzést követel. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány a parlament jogkörének kiterjesztéséről rendelkezik a hadiállapot ideje alatt, de az elnökéről nem. Megjegyezte: az ukrán alaptörvényben semmi sem szól arról, hogy az államfő múltbeli megválasztásának eredményei meghosszabbodnának, ha nem tartanak új választást.
   
Rámutatott, hogy az ukrán alkotmány 111. cikke kimondja, hogy ez esetben a legfelsőbb hatalom, az elnöki hatáskör a parlament elnökére száll át. Hangot adott véleményének, miszerint Ukrajna „gazdáinak” szándéka az, hogy a népszerűtlen döntések terhét a jelenlegi kijevi hatalom viselje.
   
Ebbe szerinte beletartozik a hadkötelezettségi korhatár további leszállítása is. Az ilyen sikertelen lépések után, mint fogalmazott, a „gazdák” valószínűleg lecserélik a „végrehajtó hatalom képviselőit” olyanokra, akik már nem felelnek ezekért a döntésekért. Putyin megjegyezte, hogy „ha ez az elképzelés, akkor a logika világos”.
   
Leszögezte, hogy Oroszország a saját belátása szerint fog cselekedni, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon Ukrajnában.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »