Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány keddi ülésén elfogadott döntésével Madridban.

A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül”

– fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

Hírdetés

A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul. „Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva” – szögezte le.

Felidézte: a Hamász október 7-i támadása óta 1200 izraeli és több mint 35 ezer palesztin vesztette életét. Több mint száz túsz van palesztin fogságban, és több százezren élnek megfosztva élelemtől víztől, orvosságtól, féltve az életüket. „Nem tolerálhatunk több erőszakot és több ártatlan áldozatot” – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: az ír és norvég külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy „koordinált, higgadt, határozott” választ adnak azokra a vádakra és támadásokra, amelyek izraeli kollégájuktól érik országaikat, amióta bejelentették szándékukat a palesztin állam elismerésére. „Senki nem félemlít meg bennünket” – fűzte hozzá.

José Manuel Albares beszámolt arról is, hogy a Spanyolország által javasolt nemzetközi békekonferenciát már több mint 80 ország támogatja az Európai Unióval, az Arab Ligával és az Iszlám Konferencia Szervezetével együtt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »