Megújul az elektromos fogyasztók energetikai tanúsítványrendszere

Megújul az elektromos fogyasztók energetikai tanúsítványrendszere

Március elejétől megváltoztatják az elektromos készülékek eddigi energetikai tanúsítványrendszerét. Innentől egy ideig ne keressük az az A+, A++, A+++ kategóriákat, az egyszerű halandó amúgy sem tudott mit kezdene a sokk pluszjellel. Elsőként a mosogatógépek, mosógépek, hűtőgépek, majd várhatóan szeptemberben, már a második menetben alámpák kerülnek sorra. Az új címkéknek március 1-e és 18-a között kell kikerülnie.

A tanúsítványrendszer halad a korral. A folyamatos újítások energetikailag egyre jobb hatékonysághoz vezetett, ami miatt már osztani kellett az A kategóriát, míg az alacsonyabb kategóriák kiüresedtek. Tulajdonképp egy sima A kategória középkategóriává vált.

Hírdetés

Brüsszel ennek módosításáról már 2019-ben tájékoztatott, és elfogadott egy új A-tól G-ig terjedő hatékonysági skálát. Az új tanúsítványi rendszer bevezetésekor az A kategória üres lesz, ide a jövő technikáját várják. A B és C kategóriába pedig alig kerül termék. A C kategóriába sorolják azokat a készülékeket, amelyeket ma A+++ -ként jelöltek. Ezzel nem lesz alacsonyabb az adott készülék energetikai hatékonysága, csak más besorolást kap. A készülék egyben QR kódot is kap, ahonnan bővebb információkhoz juthat.

Remélhetően az átállás könnyen megy, hiszen vannak kereskedők, akik már hónapok óta készülnek a váltásra. Mindenképp ésszerű megoldás, mert mondják, hogy az eddigi rendszer 10 évvel ezelőtti bevezetése óta, például a mosógépek nagy része mára már az A+++ kategóriában tartózkodik – így pedig nehéz dönteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »