Megint tüntetnek a holland gazdák – Hága kitiltitta a traktorokat a belvárosból

Megint tüntetnek a holland gazdák – Hága kitiltitta a traktorokat a belvárosból

Míg Franciaországban a nyugdíjreform miatt zajlanak milliónyi embert megmozgató tüntetések, Hollandiában ismét gazdatüntetések kezdődnek a kormány károsanyag-kibocsátó intézkedéseivel szemben. Ráadásul rendőrkordonokat törtek át a radikális klímaaktivista csoportok is, akik a fosszilis tüzelőanyagokat kibocsátó iparnak nyújtott állami támogatások ellen tiltakoznak. Nemrég a holland gazdák Brüsszel belvárosában tüntettek a teljesen ésszerűtlen klímapolitika ellen.

Szombaton ismét tüntettek a gazdák, több száz traktorral vonultak volna be Hágába, ám az ottani városvezetés a közbiztonságra hivatkozva, de nyilvánvaló politikai szándékkal olyan határozatot hozott, ami kitiltotta a nehézgépjárműveket a belvárosból. Így csak két traktor jutott be a megmozdulásra.

A tüntetések már tavaly elkezdődtek, akkor súlyoshatósági visszaélésekre is sor került (egy rendőr rálőtt egy traktorra), ám a kormány mindenképp véghez akarja vinni emissziócsökkentő terveit. Tavaly sikerült megbénítaniuk a belvárost és a kiskereskedelmi láncok nagyraktárait is blokád alá vették.

Most a közelgő regionális választások miatt a gazdák ismét megmozdultak, a választások ugyanis közvetve befolyásolja a holland felsőház összetételét is.

A gazdák tüntetése békés volt, a klímaaktivistáké már egyáltalán nem. A városvezetés engedélyt adott vízágyú alkalmazására is.

Hírdetés

Hollandia igen ambiciózus klímacélokat kitűzve 2030-ra 50 százalékkal akarja csökkenteni a nitrátkibocsátást a vizek és természetközeli területek védelme érdekében. Ez azonban csak körítés. Hollandia területének közel fele mezőgazdasági terület, hatalmas kibocsátási potenciállal. Az ország Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőre. Így az intézkedésből elég világosan következik, hogy drámai lesz az ár, amit az ágazatnak meg kell fizetnie a klímavédelem égisze alatt.

A tavalyi becslések szerint több mint 11 ezer gazdaság fog tönkre menni az “ambiciózus” nitrátcsökkentési intézkedés miatt, további 18 ezer gazdaságnak le kell építenie állatállományát.

A döntéshozók különösebben nem aggódnak a következmények miatt. Alig maroknyi politikus meri kijelenteni, hogy a mezőgazdasági importfüggőségre való átállás kockázatokkal jár. Példaként az orosz energiafüggőséget hozzák fel, ám a kormányzat hajthatatlan.

Megjegyezzük, Hollandia, amely Európa egyik globális kereskedelmi kapuja kikötői révén, évről évre növeli mezőgazdasági importját elsősorban Brazíliából. A brazil mezőgazdasági termékek holland importja 2019-2021 között 19 százalékkal nőtt, úgy, hogy a jelzett időszakból két év a világjárvány árnyékában telt. Ma Hollandia importálja a legtöbb mezőgazdasági terméket Brazíliából Európában.

Körkép.sk, AP, CBS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »