Dél-Koreában a május a család hónapja

Dél-Koreában a május a család hónapja

Koreában hagyományosan május a család hónapja, amikor családi fesztiválok és ünnepségek követik egymást; mindezek mélyen gyökereznek a koreai kultúrában. Dél-Koreában a nemek közötti egyenlőségért és családért felelős minisztérium szervezte „A család hónapja 2024” eseményt, melynek központi témája a születések számának csökkenése volt – írta a Fides katolikus hírügynökség május 17-én.

Dél-Koreában május 5-én volt a gyermeknap – 1923-ra visszanyúló ünnep, melyet Bang Jung-hwan író hívott életre, amikor még nem sok gyermek részesült oktatásban. Május 8-án a szülőket ünnepelték. Ez a nap eredetileg az anyák napja volt, de 1973-ban átkeresztelték szülők napjára. A szülőket és általában az idősebb embereket a jövő nemzedékek példaképének tekintik a társadalomban.

Egy másik különösen népszerű ünnep a hónapban a 15-ei tanárok és pedagógusok napja. Rájuk úgy tekintenek, mint akik alapvető szerepet játszanak a fiatalok fejlődésében. Ezen a napon minden iskolában a diákcsoportok köszönetadó rendezvényeket szerveznek, és leveleket írnak tanáraiknak.

Május 21-ét a házastársaknak dedikálták – ez a nap két ember egy családdá válásának ünnepe. Azzal a szándékkal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a házastársi kapcsolatok fontosságára a család harmóniában való növekedése érdekében.

Hírdetés

Az ünnepekkel tarkított időszakban az ázsiai országnak komoly problémával kell szembenéznie: a világon Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési ráta (ez a szám azt jelzi, hogy egy nő átlagosan hány gyermeket vállal), és évről évre megdöntve saját rekordját, ez továbbra is folyamatosan csökken az országban. A hivatalos adatok szerint a születési ráta 2023-ban további 8 százalékkal esett, 0,72-re csökkent. Hogy egy népesség stabil maradjon, ennek a számnak 2,1-nek kellene lennie. Ha ez a tendencia folytatódik, a becslések szerint a koreai népesség 2100-ra a felére csökken, ezért az országban „nemzeti vészhelyzetről” beszélnek. A politikában és a médiában zajlik a vita az elemzésekről, valamint az aggasztó tendencia megfordítását szolgáló intézkedésekről. Dél-Korea új elnöke, Jun Szogjol kijelentette, hogy új minisztériumot hoz létre az egyre mélyülő demográfiai válság okozta vészhelyzet kezelésére.

A koreai katolikus egyház aktívan részt vesz a társadalmi és kulturális vészhelyzet elleni küzdelemben, és számos kezdeményezést indított. Szöulban aktívan tevékenykedik az „Életért Bizottság”, amely a családpolitikát támogató kezdeményezéseket segíti elő. A bizottság egy speciális alapot kezel az egyedülálló anyák támogatására, illetve minden szinten segítséget nyújt a várandós nőknek. A családügyi miniszter köszönetet mondott a bizottságnak „a rászoruló családok támogatásáért, valamint a hozzájárulásáért a családi kapcsolatok és a családi kultúra javításához”.

Forrás és fotó: Fides

Hollósi Judit/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »