Harkivi kormányzóhelyettes: Ukrajna még Vovcsanszk mintegy 60 százalékát ellenőrzi

Harkivi kormányzóhelyettes: Ukrajna még Vovcsanszk mintegy 60 százalékát ellenőrzi Kulcsár Péter2024. 05. 20., h – 16:11

Ukrajna még Vovcsanszk határtelepülésének mintegy 60 százalékát ellenőrzi az északkeleti Harkiv régióban – közölte hétfőn Roman Szemenuha kormányzóhelyettes.

„Az ellenség azon van, hogy különösen Vovcsanszkból kiszorítsa az ukrán csapatokat” – ismertette Szemenuha az állami televízióban.

„A település mintegy 60 százalékát az ukrán fegyveres erők ellenőrzik, ami azt jelenti, hogy a támadások lankadatlanul folynak” – tette hozzá, utalva arra, hogy a harci cselekmények házról házra zajlanak.

Hírdetés

Oleh Szinyehubov, Harkiv régió kormányzójának beszámolója szerint a frontvonal jelenleg a Vovcsa folyó mentén halad, amely kettészeli a települést. „Katonáink házról házra, utcáról utcára próbálják védeni a települést” – mondta. „Az ellenség terve, hogy gyorsan elfoglalja a régió északi részét, kudarcot vallott” – hangoztatta szintén az állami televíziónak nyilatkozva.

Vovcsanszk rendőrfőnöke még a múlt héten „rendkívül nehéz” helyzetről számolt be, mondván, hogy az orosz erők állásokat foglaltak el a településen.

Az orosz csapatok Harkiv régió határ menti térségében indított művelete miatt az ukrán hadvezetés erősítést küldött Vovcsanszk és Lipci körzetébe.

Az ukrán vezérkar hétfőn azt is közölte, hogy az orosz határtól öt kilométerre található Sztaricja mellett sikerült visszaverniük a támadásokat, és az ukrán csapatok most igyekeznek megerősíteni védelmi állásaikat a régióban.

Szemenuha elmondta, hogy a helyi hatóságok mintegy 10 500 embert evakuáltak a határtérségből a május 10-én indult támadások óta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »