Megint bírságot kapott Sepsiszentgyörgy polgármestere a magyar zászlók miatt – kész minden évben kifizetni

Megint bírságot kapott Sepsiszentgyörgy polgármestere a magyar zászlók miatt – kész minden évben kifizetni

Idén is tízezer lejre (kb. 760 ezer Ft) bírságolta a Kovászna megyei kormányhivatal Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, mert március 15-ére magyar szimbólumokkal díszítették fel a várost. A kétszer ötezer lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet Cosmin Boricean alprefektus írta alá – közölte a Székelyhon.

Kovászna megyében a kormány még nem nevezett ki prefektust, a koalíciós egyezség értelmében az RMDSZ nevesítette jelöltjét, Ráduly István uzoni polgármestert. A kormányhivatalt jelenleg a két alprefektus vezeti. Cosmin Boricean már március 15-én azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, elemezni fogják, hogy betartották-e a zászlótörvényt, amikor a magyarság ünnepén piros-fehér-zöld zászlókkal díszítették fel a várost. Kifejtette, a szűk körű ünnepléseken a járványügyi előírásokat betartották, ám a „zászlók problémája továbbra is fennáll”.

Hírdetés

Mint ismeretes, tavaly és tavalyelőtt is tízezer lejre bírságolta a prefektúra Antal Árpád polgármestert a március 15-én kitűzött magyar zászlók, illetve szimbólumok miatt. A tavalyelőtti bírságot a polgármester kifizette, a tavalyit megfellebbezte, arra hivatkozva, hogy a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket. A prefektúra ugyanakkor folyamatosan azzal érvel, a törvény szellemében minden magyar zászló mellé ki kell tenni egy románt. Az idei bírságot Antal Árpád szűkszavúan úgy kommentálta:

ha ez az ára, hogy használhassuk a szimbólumainkat, minden évben kifizetem a bírságot.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »