Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak Zelenszkij

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak Zelenszkij

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek az ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással.

A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna

– szögezte le Volodimir Zelenszkij az Egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében.

A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot,

Hírdetés

az agresszor állam polgárai kivételével

– tette hozzá.

Kijev jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.

Az ukrajnai háború 2022-es februári kitörése óta külföldiek ezrei csatlakoztak az ukrán csapatokhoz. Az Oroszország által zsoldosoknak minősített harcosok között orosz egységek is találhatók, melyek tagjai szemben állnak Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »