Meg kell állítani a Kínából érkező műmézek beáramlását az Unióba!

Meg kell állítani a Kínából érkező műmézek beáramlását az Unióba!

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) tegnapi ülésén megvitatták az uniós kereskedelmi védelmi eszközök használatát az Uniót célzó, harmadik országokból érkező kereskedelmi támadásokkal szemben.

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője és az INTA alelnöke felszólalásában elmondta: „A közép- és kelet-európai méztermelőknek súlyos gondot jelent a kínai silány minőségű és gyanúsan olcsó “méz” dömpingje”. Győri Enikő fideszes EP-képviselő az ülés kapcsán rámutatott: „Elárasztotta az európai piacot a szirupból készült kínai “méz”. Ki kell állnunk az európai, és így a magyar termelők és fogyasztók mellett azzal, hogy csak kifogástalan minőségű mézet engedünk be az Unióba.”

Hírdetés

Winkler Gyula kijelentette: „Számos aggály merült fel a Kínából behozott “méz” minőségével kapcsolatban, amint arra az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) is rámutatott. Az elérhető adatok szerint felmerül az ármanipulálás gyanúja is. Ez a káros gyakorlat egy nagyon fontos európai mezőgazdasági ágazatot veszélyeztet, amely már így is nagy nyomás alatt áll. Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy kérdéses minőségű, piactorzító hatású termék továbbra is dömpingszerűen érkezzen az Európai Unióba.” A képviselő az ülésen arra kérte Denis Redonnet-t, az EU kereskedelmi végrehajtó főhivatalnokát, hogy „mérlegelje egy dömpingellenes eljárás indítását a kínai importméz ellen”.

Győri Enikő hangsúlyozta: „Az erősen alulárazott kínai műméz-behozatal tönkreteszi az európai termelést. Emiatt a méhészet szakmája eltűnhet. Ennek hihetetlenül veszélyes és tovagyűrűző hatása lenne, hisz méhek nélkül nincs beporzás, és nincsenek gyümölcsök, sem egyéb mezőgazdasági termények. Tehát veszélybe kerül a biodiverzitás, ami akár ökológiai katasztrófával is végződhet. Fontos, hogy az Európai Bizottság felismerje ezt a problémát és megakadályozza az olcsó hamis méz uniós piacra kerülését”.

(Győri Enikő és Winkler Gyula sajtóközleménye/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »