Pandy Péter: Az uniós intézmények a jogállamisági eljárást politikai eszközként használják

Pandy Péter: Az uniós intézmények a jogállamisági eljárást politikai eszközként használják

Magyarországgal szemben jogállamisági eljárás zajlik, erre hivatkozva az országnak járó uniós források egy részét is felfüggesztették. A Fico-kormány hatalomra jutása óta Szlovákia is megfenyegették hasonló lépésekkel. Mennyire jár el következetesen az Unió, a nagy tagállamokkal szemben is érvényesíti a kifogásait, vagy csak a közép-európai államok kerülnek célkeresztbe? Pandy Péter jogászt, a Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltjét kérdeztük.

„Sajnos az Európai Bizottság ismét úgy határozott, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben” – emlékeztet Pandy Péter.

A 7. cikk szerinti eljárást politikai eszközként használják az uniós intézmények

„Az Európai Bizottság dönthet a 7. cikk szerinti eljárás leállításáról Lengyelországgal szemben, miután a tagállamok miniszterei – Magyarország kivételével – elfogadták a lengyel igazságügy-miniszter és a bizottság érveit az eljárás megszüntetése mellett. Az illetékes bizottsági alelnök, Věra Jourová szerint a tavaly megválasztott új lengyel kormány konstruktív hozzáállása indokolja ezen döntés elfogadását.

Véleményem szerint ez azt bizonyítja, hogy az uniós intézmények a 7. cikk szerinti eljárást politikai eszközként használják”

Hírdetés

– szögezi le a Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje.

Pandy hozzáteszi, „jogi szempontból a 7. cikk szerinti eljárásban számos eltérés van, amely Lengyelország számára könnyebbé, Magyarország számára pedig nehezebbé teszi a kilépést az eljárásból. Először is Varsóval szemben az Európai Bizottság kezdeményezte, és ő is vonhatja vissza, illetve kezdeményezheti a visszavonását. Magyarország esetében az eljárás megindításáról szóló döntést az Európai Parlament hozta, amelynek formailag és gyakorlatilag sincs szerepe az azt követő procedúrában”.

Rendkívül fontos, hogy a magyar közösség kellő képviselethez jusson az EP-ben

A Magyar Szövetség EP-listáján második helyen szereplő Pandy Péter hangsúlyozza,

rendkívül fontosnak tartom, hogy a magyar közösség is kellő képviselethez juthasson az Európai Parlamentben és ezáltal a nemzeti ügyeket érintő jogállamisági ügyek tárgyalásánál is hallassuk a hangunkat.

A jogász végzettségű politikus hozzáteszi, legalább ennyire fontos, hogy az Európai Parlamentben a „kellő érvek felsorolásával, kellő hozzáértés mellett láthassuk el a magyar közösség érdekképviseletét”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »