Matovič adó- és járulékreformot hirdetett. Több jutna a családoknak

Matovič adó- és járulékreformot hirdetett. Több jutna a családoknak

Igor Matovič (OĽANO) szombaton jelentette be, hogy új pénzügyi tervezetre van szükség. Ez az adó- és járulékrendszer reformját jelentené. Hogy pontosan miről is van szó, annak részleteit a közeljövőre ígérte. Amint azt közösségi oldalán írta, a járvány után több milliárd euró hiányzik a szlovák állami költségvetésből, és ha Szlovákia szeretné megváltoztatni a családtámogatás és a szociális ellátórendszert, nem engedheti meg magának az államháztartási hiány további növelését.

írta. Hozzátéve, hogy az adó- és járulékmérték további növelése újabb polgárokat zavarhat el az országból.

Példaként egy két gyermekét egyedül nevelő édesanyát hozott fel, aki minimálbérért dolgozik. Havonta a fizetése és a két gyerek után járó támogatás, illetve adóbónusszal együtt mintegy 606 eurót visz haza tisztán.

“Az általam elképzelt szociális állam az adó- és járulékrendszer reformja után, melyet nyár után tervezek bemutatni, ugyanennek az édesanyának havi 1 021 eurót biztosítana tisztán,”

állítja Matovič.

A pénzügyminiszter szerint, ha ez a család albérletben lakik, mely havi 450 euróba kerül, akkor az édesanyának hármukra és minden másra alig 156 eurója marad havonta.

“Az adó- és járulékrendszer reformja után, melyet hamarosan szeretnék bemutatni, ugyanennek az édesanyának 571 eurója maradna havonta az eddigi 156 euró helyett,”

tette hozzá a pénzügyminiszter.

Hírdetés

A példájánál maradva az ilyen család magasabb ÁFA-val legfeljebb 20 euróval fizetne többet havonta. “Ez a töredéke annak, mint amit a reformmal szerezne,” tette hozzá.

Matovič állítja, hogy azok is, akiknek még nincs gyerekük, de tervezik a családalapítást, szintén nyernek majd az új rendszeren. Igaz, nem azonnal.

“A szülők nem fognak irigykedni a gyerekeikre és unokáikra, a nyugdíjasok számára pedig a magasabb ÁFA automatikusan kiegyenlítődik a nyugdíjak valorizációja által. Így nem vesztenek semmit,”

pontosította.

Hasonló pluszbevételt, mint a fenti példában szereplő édesanya, kapna szavai szerint a teljes család, beleértve azokat is, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

“A tervezett reform drámaian növeli majd a dolgozó szülők bevételét, és az érdem szerintiség elvével motiválóan hathat azokra nézve is, akik nem dolgoznak,”

magyarázta Matovič.

A koalíciós pártok közül az SaS és a Za ľudí már jelezte, hogy hallani sem akarnak az ÁFA emeléséről.

Az SaS hallani sem akar egy esetleges ÁFA-emelésről

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »