Maros megye legjobb magyar érettségizője

Maros megye legjobb magyar érettségizője

Meglepődött az érettségi vizsga eredményén, hogy 9,70-es átlaggal ő Maros megye legjobb magyar érettségizője, hiszen a Bolyai Farkas Gimnázium természettudományi osztályában nem ő volt a legjobb átlagot elérő diák. Tăurean Laura Éva rendszeresen tanult, de különösen „hajtott” az utolsó három héten. A vakáció még nem kezdődött el számára, hiszen felvételizni fog, jogot szeretne tanulni.

A gyönyörűen felújított Bolyai gimnázium előtt találkozunk, hogy a volt alma materével együtt is megörökítsük Tăurean Laura Évát, aki az idei érettségi vizsgán Maros megyében, a magyar diákok közül a legjobb eredményt érte el. Beszélgetésünk során egy lelkes és szerény fiatal hölgyet ismerünk meg. Érdekes és szép négy év Megtalálta helyét a természettudományi osztályban, pedig alapvetően humán beállítottságú – mesélte, amikor az elmúlt négy iskolai évről kérdeztük. Szerette a tanárokat, az osztályközösséget és azon belül a saját kis baráti közösségét, szerepet vállalt a diáktanácsban, így tulajdonképpen az egész diákközösséget megismerte. Bár sokan mondták neki, hogy a tizenkettedik osztály egy szempillantás alatt le fog járni, mégsem hitte, amíg meg nem tapasztalta.

Sajnálja, hogy az év végi búcsúzások nem a megszokott rendben zajlottak a tanárok sztrájkja miatt, de azt az időt is ki tudta használni, hogy tanuljon. Be kell osztani az időt Amikor az érettségire való felkészülésről érdeklődtünk, azt mesélte, hogy rendszeresen tanult az elmúlt négy év alatt, de azért sok minden másra is időt fordított, hiszen tudta, hogy fontos a közösségépítés, kikapcsolódás is.

Hírdetés

Kép: Haáz Vince

A próbaérettségi után kezdett komolyabban készülni, és kihasználta a vizsga előtti három hetet is, amikor már le voltak zárva, elbúcsúztak, és csak a tételekre tudott összpontosítani. Úgy érzi, hogy a természettudomány szakon megtanultak rendszerezni, átlátni dolgokat, és egyszerűbb volt így a tanulás. Az a titok, hogy tanulni kell, rendszeresen – mondta, amikor arra kértük, tanácsoljon valamit azoknak, akikre ezután vár a megmérettetés. HIRDETÉS A matematika vizsgától félt a legjobban, örvendett, amikor látta, hogy nem túl bonyolultak a feladatok, és nagyon figyelt, hiszen, mint mondta, az egyszerű tételeket könnyen el lehet rontani. Tízest kapott a megoldásokra. Románból, bár vizsga előtt arra gondolt, hogy de jó lenne Camil Petrescut kapni, végül mégis a másik tételt, a Iont választotta, mert az egyszerűbbnek tűnt.

Úgy érezte a magyar és a román vizsgán is, hogy kevés volt az idő kidolgozni minden tételt alaposan. Kolozsvár a következő állomás Tăurean Laura Éva lelkesen mondta, hogy még nem jött el az igazi vakáció számára, hiszen a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem jogi szakára készül felvételizni.

Mutatta a logikai kérdéseken alapuló kérdéssort, ami hasonló ahhoz, amiből majd vizsgáznia kell. Megtudtuk tőle, most az a trend, hogy a fiatalok a siker reményében az orvosi, jogi és mérnöki egyetemekre mennek. Beszélt arról is, hogy izgalommal várja az egyetemi éveket is, de kicsit szomorú, hiszen tudja, hogy az elmúlt négy évhez hasonlóban része már nem lesz.

Simon Virág


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »