Március 8-tól megszűnik a vészhelyzet

Március 8-tól megszűnik a vészhelyzet

Március 8-ától többé nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet Romániában – jelentette be Klaus Iohannis a járványügyi illetékesekkel, köztük Nicolae Ciucă kormányfővel és a kormány több tagjával folytatott megbeszélés után. Az államfő nem közölte, hogy milyen lazításokra lehet számítani, csak azt, hogy a továbbiakban az egészségügyi minisztérium fogja majd a járvánnyal kapcsolatos döntéseket meghozni.

Iohannis azt mondta: a Covid-19 járvány „gyors lejtmenetben” van, az ötödik hullám a végéhez közeledik, eljött az ideje, hogy ezt a jelentős következményekkel járó döntést meghozzák, így hát jövő szerdától kezdődően véget érnek az erre alapozott korlátozások. Az államfő megköszönte az erőfeszítést azoknak, akik a járvány ellen küzdöttek ebben a nagyon nehéz két évben, megítélése szerint a jelenlegi helyzet a hatóságok eredményes munkájának és az egészségügyi rendszer példás mozgósításának is köszönhető. Beszélt a nehézségekről, a 63 ezer áldozatról, a kihívásokról és a tanulságokról, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elővigyázatosságra továbbra is szükség van, a védekezést, immunizálást folytatni kell, az ezzel kapcsolatos ajánlásokat a következő napokban ismerteti az egészségügyi tárca.

Hírdetés

Pénteken, március 4-én egyébként 5602 új fertőzést jelentettek (351-gyel kevesebbet, mint csütörtökön), amiből 70 háromszéki eset, de megyénk fertőzöttsége így is csökken, jelenleg 3,11 ezreléken áll. A legutóbbi 24 órában nyilvántartásba vett áldozatok száma 67 (csütörtökön 105 volt), amiből 2 elhalálozás korábban történt. Kórházban jelenleg 5360 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 816-ot az intenzív terápián, a beutaltak közül 295 kiskorú, 6 gyermek állapota súlyos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »