Már idén megjelenhet Szlovákiában a kártékony ázsiai lódarázs

Már idén megjelenhet Szlovákiában a kártékony ázsiai lódarázs

Már ebben az évben megjelenhet Szlovákiában az ázsiai lódarázs – figyelmeztetett a környezetvédelmi minisztérium a közösségi hálón. A tárca hozzátette, hogy az invazív darazsat Ausztriában és Magyarországon, a szlovák határ közelében, Győr-Moson-Sopron megyében is észlelték már.

közölte a minisztérium.

Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatal honlapján lehet bejelenteni, ennek köszönhetően gyorsabban lehet hivatalosan igazolni a megtelepedését, és fellépni az elszaporodása ellen. A tárca emlékeztet arra, hogy az ázsiai lódarázs negatív hatással van a biológiai sokféleségre azokban az európai országokban, ahol már jelen van.

„Ennek a fajnak egy kolóniája több mint 11,5 kilogramm különféle rovart pusztít el egy szezon alatt. Különösen nagy pusztítást végezhet a mézelő méhek között”

Hírdetés

olvasható a közleményben.

A minisztérium tájékoztatása szerint a mezőgazdasági terméshozamok csökkenése is ennek a fajnak a rovására írható, mert a beporzók számának jelentős csökkenését idézheti elő.

Az ázsiai lódarázs valószínűleg a tengerjáró teherhajókkal jutott el Európába, 20 évvel ezelőtt, Franciaországban észlelték először. Valamivel kisebb, mint az európai darázs, a fej és a tor fekete, a lába sárga.

tasr, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »