Már ebben az évben megjelenhet Szlovákiában a kártékony ázsiai lódarázs

Már ebben az évben megjelenhet Szlovákiában a kártékony ázsiai lódarázs

Már ebben az évben megjelenhet Szlovákiában az ázsiai lódarázs – figyelmeztetett a környezetvédelmi minisztérium a közösségi hálón. A tárca hozzátette, hogy az invazív darazsat Ausztriában és Magyarországon, a szlovák határ közelében, Győr-Moson-Sopron megyében is észlelték már.

Magyarországon és Csehországban már tavaly észlelték az ázsiai lódarazsat, idén április 9-én pedig az ausztriai Salzburgban is megtalálták. Valószínűleg egy királynőt találtak, amelynek még nem volt ideje fészket építeni”

– közölte a minisztérium.

Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatal honlapján lehet bejelenteni, ennek köszönhetően gyorsabban lehet hivatalosan igazolni a megtelepedését, és fellépni az elszaporodása ellen.

A tárca emlékeztet arra, hogy az ázsiai lódarázs negatív hatással van a biológiai sokféleségre azokban az európai országokban, ahol már jelen van.

Hírdetés

Ennek a fajnak egy kolóniája több mint 11,5 kilogramm különféle rovart pusztít el egy szezon alatt. Különösen nagy pusztítást végezhet a mézelő méhek között”

– olvasható a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a mezőgazdasági terméshozamok csökkenése is ennek a fajnak a rovására írható, mert a beporzók számának jelentős csökkenését idézheti elő.

Az ázsiai lódarázs – amely Kínában őshonos – valószínűleg a tengerjáró teherhajókkal jutott el Európába, 20 évvel ezelőtt, Franciaországban észlelték először. Valamivel kisebb, mint az európai darázs, a fej és a tor fekete, a lába sárga.

A királynő egy évig él. Tavasszal minden királynő saját kolóniát alapít február és május között. Az ekkor lerakott petékből kelnek ki a fiatal dolgozók. Júniustól a kolóniát már a kifejlett dolgozók alkotják, végül a nyár végén kikelnek a hím és nőstény egyedek is. A nőstények (a leendő királynők) védett helyet keresnek maguknak, ahol áttelelnek, majd a következő tavasszal új kolóniát alapítanak.

Egy fészekben kb. 2000 lódarázs él, ebből nagyjából 150 telelhet át, és ezek a következő évben építhetnek fészket, ha meg vannak termékenyítve. Télen a fészek üresen áll. Franciaországban megfigyelték, hogy néhány madárfaj ezt kihasználva lerombolja a fészket. Ennek azonban a darazsakra nézve gyakorlatilag semmilyen káros következménye nincs, mivel a fészek üres és a királynők tavasszal új fészket építenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »