Már a sportban is új időszakot kezdünk?

Már a sportban is új időszakot kezdünk?

A karácsony előtti készülődésben és a két ünnep közti időszakban kevés sportesemény tartotta annyira lázban a sportrajongókat, mint a darts-világbajnokság. Ez is jó bizonyíték arra, hogy egyre több olyan sportág hódítja meg a közönséget régiónkban is, amely az elmúlt évtizedekben kinőtte korábbi kereteit.

A darts persze egy hagyományos sport, amely a pubok kultúrájából hatalmas üzletté nőtt, és már évtizedek óta széles körben ismert. Vannak viszont olyan területek a sportban, amelyek még ennél is jobban tudnak alkalmazkodni a 21. századhoz.

Szlovákiában ilyen sikertörténet a ketrecharc, hiszen az MMA-gálák jelentős pénzügyi lehetőséget kínálnak, s akár fizetős tartalomként is eladhatók a tévénézőknek. Arról már korábban is írtunk, hogy a sportág hazai élvonalában a felvidéki magyar sportolók hatalmas szerepet játszanak, így a mainstream média, a fő irányvonal is előszeretettel használja őket műsoraikban, sőt, Végh Attiláról már népszerű film is készült.

Magyarországon egy másik jelenséget is megfigyelhetünk. A küzdősportok kiválóságai ugyanis sportteljesítményre épülő műsorokban szereznek maguknak nagyobb ismertséget, hiszen az Exatlon közönségsikere az elmúlt években egyértelmű. A folytatás így aztán nem maradhat el, s nagy kérdés, hogy ezt a megszerzett népszerűséget a sportolók mennyire tudják kamatoztatni sportkarrierjükben.

Hírdetés

A birkózás vagy a kick-box ugyanis korántsem kap akkora felületet a médiában, mint a látványsportok, így aztán minden személyes reklámidő sokat számít és további támogatói lehetőségeket hozhat.

Mindezek mellett egy teljesen másik irányt is meg kell említenünk, méghozzá az online világot, amely egyelőre kevesebb figyelmet kap a fősodratú médiában. Ugyanakkor a YoTube egyre erősödő sztárvilágában az online játékosok is hatalmas követői bázissal rendelkeznek, rajongóik többször is megnézik a videóikat, így még a kisebb országokból is akár milliós nézettséggel bíró e-sportolók cseperednek.

Az is egyre aktuálisabb téma, hogyan és miként kerülhet be az e-sport az olimpiai programba. Mindez ma már nem utópia, mert láttuk, korábbi extrém sportágak is bekerültek az ötkarikás játékok kínálatába.

Üzlet és a jövő tervezése a sportvilágban? Egyre nyilvánvalóbb, hogy az átalakuló mindennapokban a klasszikus sportok szerepe is átformálódik. Ez nekünk, magyaroknak, akik éppen a hagyományos olimpiai sportágakban gyűjtöttük leginkább az érmeket, nem túl jó hír, de tény, korunkban a sport egyre inkább a sportbizniszről szól. Ott pedig azt figyelik, hogy milyen hatékonysággal tudják elérni a közönséget, akárcsak a bulvármédiában.   

Megjelent a Magyar7 2022/2. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »