Magyar agrárminiszter: Zöldideológiai nyomás alatt van az európai agrárium

Magyar agrárminiszter: Zöldideológiai nyomás alatt van az európai agrárium

Soha ilyen mértékű zöldideológiai nyomás alatt nem volt még az európai agrárium – jelentette ki a magyar mezőgazdasági miniszter kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Nagy István úgy vélekedett, a túlpolitizáltságnak semmi indoka nincs, egyszerűen az Európában kialakult politikai helyzet rányomja a bélyegét a gazdálkodásra, ellehetetlenítve ezzel a versenyképességet. Emellett megnyitották az EU belső piacait az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek előtt, ami már az európai gazdák jövőképét is veszélyezteti – tette hozzá.

– jegyezte meg a miniszter.

Nagy István elmondta, olyan kérdésekben sikerült módosítani a KAP-on, mint a vetésforgó, vagy hogy a tíz hektár alatti gazdálkodókra egyáltalán ne vonatkozzanak ezek a bürokratikus szabályok.

Az a cél, hogy ne álljunk meg itt.”

Nem az európai gazdákat kell felelőssé tenni az éghajlatváltozásért, hiszen ők a leginkább érdekeltek abban, hogy teremtett világunk minőségét megőrizzék, és az ilyen károknak nem okozói, hanem elszenvedői. Partnerré kell tenni őket abban, hogy le tudják küzdeni a nehézségeket, ehhez pedig támogatásokat is kell adni számukra

– fejtette ki az agrárminiszter.

Hírdetés

Jelezte: újra a gazdákat kell az agrárium középpontjába állítani, amivel a társadalom is jól jár, hiszen csak így kerülhet olcsó, biztonságos élelmiszer az asztalunkra.

Az új szabályozás alapján 30 napon belül kötelező kifizetni a gazdákat, nem lehet, hogy a felvásárló már rég túladott a terméken, csak éppen a termelő kapja meg a legvégén annak az árát, amibe hónapokon keresztül ő fektetett be. Rendezni kell a jövőben azt a kérdést is, hogy kinek a felelőssége, ha útközben elhullanak az állatok, ebben ugyanis közös kockázatviselésre van szükség – fogalmazott.

Nagy István arról is beszélt, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala az egész európai gazdálkodás jövőjét veszélyezteti.

Kockáztatjuk az európai fogyasztók védelmét azzal, hogy 20 éve lejárt növényvédőszereket használnak, engedélyezett a GMO-vetőmagok vetése, nem vonatkoznak rájuk az európai állatjóléti előírások”

– fogalmazott a miniszter.

Nem lehet, hogy az európai vezetők az ukrán oligarchák érdekeit vegyék figyelembe, az európai politikusoknak, bürokratáknak az európai érdekeket kell szem előtt tartaniuk, ahogy a magyar kormány is teszi a magyar termelőkkel. A gazdák túlélése a fogyasztók túlélését is jelenti”

– mondta Nagy István.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »