Nemzetközi online szakácskönyv – egy projekt eredményeként

Nemzetközi online szakácskönyv – egy projekt eredményeként

A minap tartották Nagykaposon, a városháza nagytermében a COOC EU nevet viselő projekt záró konferenciáját. A pályázat nemzetközi részvétellel zajlott, a hazaiakon kívül a résztvevők Magyarországról, Szerbiából és Romániából csatlakoztak a pályázathoz. A pályázatban a 4 szakiskola mellett egy-egy szervezet is részt vett, akár polgári társulás, nonprofit szervezet, vállalkozás vagy épp egy önkormányzat. A pályázat céljáról, eredményéről és lefolyásáról Szaxon Klaudia projektmenedzsert kérdeztük.

 „A projekt témája e négy ország gasztronómiájának bemutatása volt, célja pedig többek között a szakképzés korszerűsítése, a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése, a szomszédos országok hagyományos ételeinek megismertetése, valamint az ágazatok közötti együttműködés kiépítése, megkönnyítve az átmenetet a munka világába.

Hiszem, hogy a szakképzés vonzerejének erősítéséhez is hozzá tudtunk járulni. Magyarországot a hajdúdorogi Nagy Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium képviselte a Csermely Környezetvédelmi Egyesülettel,  Romániát a Liceul Technologic Constantin Brancusi Sepsiszentgyörgyből és a DIGITALSKILLS4JOBS szervezet, továbbá projektpartnerként szerepelt a szerbiai Ekonomska srednja škola „Bosa Milicevič” szakképző iskola a magyarkanizsai önkormányzattal karöltve,

Szlovákiát pedig a Perbenyikben működő Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola, valamint mi, az EDUNET EUROPE nonprofit szervezet képviselte.

Mikor indult a projekt, és milyen lépéseket kellett megtenniük a sikeres befejezésig?

A négy nemzet konyhájának bemutatását célzó projekt 2021. november 1-jén indult, és idén június 30-án ér véget. Első alkalommal egy partnerségi találkozó keretén belül a felek tisztázták a projekt követelményeit A második, szegedi találkozón került sor a tréningek megbeszélése, illetve annak konkretizálására, hogy a négy ország szakoktatói mikor találkozzanak egymással, valamint a diákok mobilitásait, tréningjeit mikor, hogyan ütemezzék  be. Szabadkán a szakoktatók 6 napos tréningen vettek részt. Itt a kiválasztott specialitásokat el is készítették, meghatározták az alapanyagokat, az elkészítés lépéseit, illetve konkretizálták, hogy azokat hogyan lehet beépíteni a tananyagba.

Hírdetés

A következő találkozások alkalmával négy helyszínen folyt a munka. Minden országot 3 diák és egy kísérő tanár képviselt. A diákoknak a szervezők konkrét éttermekben, konyhákon biztosítottak lehetőséget arra, hogy az általuk kiválasztott 10 ételt a gyakorlatban is elkészítsék, bemutassák.

Nálunk három étterem fogadta a gyerekeket Királyhelmecen: a Dolce Vita, a Panzion Itália, ill.  a Privát Cafe and Restaurant.

A 12 napos tréningen résztvevő diákok egymással saját tapasztalataikat is megoszthatták. A munkanap végén igyekeztünk őket tovább is foglalkoztatni: megismerték pl. a szilvás ételeket Kistárkányban, láthatták a mézkészítést fortélyait, megtanulhatták a géresi béles elkészítésének módját…Mindezt azzal a céllal, hogy a jövendő szakácsok szinesítsék a vendéglátói szakmát, együttműködjenek  külföldi kollégáikkal, megismerhessék a valós munkahelyi környezetet.   

Milyen feladatot töltött be a legutóbbi nagykaposi találkozó?

 A nyilvános eseményen megismertettük közönségünkkel a projekt eredményeit. Meghívtuk az önkormányzatokat, a polgári társulásokat, az iskolákat, vállalkozásokat. Bemutattuk nekik a pályázat konkrét szellemi termékét,  azt az online szakácskönyvet, amely négy nemzet 4×10 ételét mutatja be. A perbenyíki szakképző iskola igazgatónője, Sakáčová Silvia beszámolt arról, mit jelentett számukra a projektben való részvétel, Bányácsky Gyula,  a Dolce Vita   képviseletében pedig mesélt a gyerekek munkájával kapcsolatos tapasztalatairól.

 Végezetül elmondanám még, hogy ezt a remek projektötletet akár folytathatjuk is, hiszen pl. a szlovén, a lengyel vagy a cseh konyha is tartogathat érdekességeket mindannyiunk számára. Erről még nem döntöttünk.                                                                


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »