Szent Ferenc tunikája 800 év után „visszatért” Egyiptomba

Szent Ferenc tunikája 800 év után „visszatért” Egyiptomba

Amikor Szent Ferenc 1219-ben Egyiptomba ment, egy egyszerű tunikát hordott, amely a későbbiekben követőinek sajátos viseletévé vált. Most, 800 évvel később az a tunika – legalábbis egy része – „visszatért” Egyiptomba. A ruhadarabot május 23-án vitték Kairóba, ezt követően Alexandriába. Elviszik még Minja, Aszjút, Kena és Luxor városába is, mielőtt június 2-án visszahozzák Olaszországba.

Az ereklye az olaszországi Toscana régió ferences szerzeteseinek tulajdona, akik azt Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulója alkalmából különböző országokba viszik.

A Vatican Newsnak nyilatkozva Anthony Amen, az egyiptomi ferencesek ifjúsági képviselője elmondta, az esemény célja, hogy „visszahozzák Szent Ferenc lelkiségét”. Hozzátette, reméli, hogy az ereklyékkel való találkozás arra inspirálja az egyiptomi egyházat, hogy „Szent Ferenc nyomdokaiba lépjen”.

Hírdetés

Szent Ferenc egyiptomi útjára ma leginkább az al-Kámil szultánnal, Egyiptom akkori uralkodójával való találkozása miatt emlékeznek. A keresztes háborúk közepette a szent az ellenséges vonalak mögé utazott, hogy találkozzon a muszlim vezetővel, és több napig vele maradt.

Anthony Amen elmondása szerint az ereklye látogatása „mindig emlékeztet bennünket arra, hogy kezdeményezzük a párbeszéd fenntartását a másik féllel”. Hozzátette, hogy az egyiptomi keresztények és muszlimok közötti kapcsolatok területén hatalmas előrelépés történt az elmúlt tíz évben, Abd el-Fattáh esz-Szíszi elnök vezetése alatt. Továbbá az elmúlt pár évben is jelentős előrelépés történt, éppen Ferenc és a szultán találkozásának 800. évfordulója kapcsán. Mint mondta, párbeszédre került sor a Katolikus Egyház és a kairói Al-Azhar Egyetem (amely a világ egyik legtekintélyesebb muszlim oktatási központja) vezetői és ifjúsági képviselői között. „Attól a pillanattól kezdve – mondta Amen – új szakasz kezdődött a vallásközi párbeszédben az egyiptomi muszlimok és keresztények között.”

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

(hj)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »