Leváltják Renate Webert a Nép Ügyvédje tisztségébõl

Leváltják Renate Webert a Nép Ügyvédje tisztségébõl

A parlament elindította az eljárást a Nép Ügyvédjének a leváltására – jelentette ki kedden Ludovic Orban képviselőházi elnök.

‘Elindítottuk az eljárást a Nép Ügyvédjének a leváltása érdekében. Az eljárást a liberális frakciók kezdeményezték a múlt parlamenti szesszióban. A benyújtott tervezetet azonban akkor nem küldték tovább elemzésre a jogi bizottságokhoz’ – fejtette ki Orban a két ház állandó bizottságának ülése után.

Hírdetés

Orban szerint a PNL beadványán kívül van egy másik kezdeményezés is a Nép Ügyvédjének tisztségből való elmozdítására, amelyet Florin Roman liberális képviselő nyújtott be, és amelyet a PNL és az URS-PLUS képviselőházi és szenátusi frakciói szintén támogatnak.

A nép Ügyvédje tisztséget jelenleg Renate Weber tölti be, akinek érdekes pályafutását a Szabad Európa (Europa Libera) foglalta össze.

A 64 éves jogász civil aktivistaként szerzett magának elismertséget, és több mint 10 éven keresztül a Soros Alapítvány romániai igazgatója volt. A liberális demokrácia iránt elkötelezett Weber azonban 2004-ben Traian Băsescu frissen megválasztott államelnök tanácsadója lett. Politikai pályafutása során aztán a liberálisoktól „átült” a szociáldemokratákhoz, és így lett a PSD és az ALDE közös javaslatára a Nép Ügyvédje.

A jogi bizottságoknak két héten belül el kell készíteniük a véleményezést, és el kell küldeniük azt a plénumnak, szögezte még le az alsóház elnöke.(agerpres/ hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »