Lévai Nyári Fesztivál – a magyar közösség erősítésének szolgálatában

Lévai Nyári Fesztivál – a magyar közösség erősítésének szolgálatában

A lévai várudvar és a szabadtéri színpad szeptember első hétvégéjén immár több mint egy évtizede ad otthont a Lévai Nyári Fesztiválnak. A szeptember 11-én megtartott családias eseményfolyam a lévai magyar közösség erősítését szolgálja.

Mint a megnyitón elhangzott: egy évnyi kihagyás után a jelenlegi bizonytalanságok ellenére örömmel fogtak neki a fesztivál megszervezésének. Hozzátették, kissé szolidabb formában, ám a hagyományokat követve tervezték meg a fesztivál tizenegyedik évfolyamát.

A délután folyamán a várudvar szegletében található szabadtéri színpadon sajátos bábelőadással lépett fel Écsi Gyöngyi, a Juhász Gyula Alapiskola diákjai színes esztrádműsorral készültek, s megzenésített versek csendültek fel Göbő Anna és Göbő Sándor tolmácsolásában. Az estét zárva a Goldies Szwigatlanügynökség Zenekar a 20. század híres filmzenéivel és kupléival szórakoztatta a közönséget.

Mindeközben a várudvaron lévai és környékbeli kézművesek mutatkoztak be. Többek között ikebana, egyedi készítésű táskák és dísztárgyak, különleges ékszerek, valamint gasztronómiai finomságok és magyar könyvek közül választhattak a látogatók.

A legkisebbeket Izolda népi játékai, illetve kézműves foglalkozás várta. Az idei évfolyamban sem maradhatott el a gulyásfőzőverseny és annak kiértékelése.

– nyilatkozta a  Felvidék.ma kérdésére Török Alfréd, a fesztivált szervező Csemadok lévai alapszervezetének elnöke.

Hírdetés

Mint jelezte: a program a magyar néphagyományokon, a magyar gyökereken, az identitásunkat erősítő értékeken alapszik. A bemutatkozó kézművesek is mind a város és környékének magyar kézművesei.

Az elmúlt években számos jeles felvidéki magyar népművészeti csoport, népzenész, versmondó, irodalmi színpad lépett itt fel. Ám a könnyedebb műfajt képviselő zenekarok is vendégei voltak a Lévai Nyári Fesztiválnak.

A programmal kapcsolatban Török Alfréd kifejtette: „igyekszünk minden korosztályt megszólítani, a gyermekektől a szülőkön át a szépkorúakig.”

A lévai vár tövében megtartott hangulatos eseményre folyamatosan érkeztek az érdeklődők. A színes program számos családot szórakoztatott. A műsorok mellett beszélgetések, ismerkedések színtere is volt a várudvar, s mindez a helyi magyar közösség erősödését is szolgálta.

Az idei fesztivál a  KULTMINOR támogatásával valósult meg.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »