Leszedik a kukák harmadát Budapesten a kormányzati megvonások miatt

A kormányzati elvonásoknak köszönhetően Budapesten leszerelték a hulladékgyűjtő kukák közel harmadát – tudta meg a Népszava.

A fővárosi önkormányzat köszönhetően a járványnak és a kormánynak egyre nehezebb helyzetbe kerül. Karácsony Gergely főpolgármester korábban elmondta, hogy a város büdzséje 86-90 milliárd forinttal csökkent és bár abban bízott, hogy a közszolgáltatások színvonalát nem kell csökkenteni, a túlélés érdekében, most mégis megtörtént.

Köztisztasági feladatokra csaknem 1,4 milliárd forinttal kevesebb jut az idén, vagyis az utcai kukák ürítésére sincs elég pénz. Bár a főváros még nem mondott csődöt, cégei lázas spórolásba kezdtek, így a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát, amiknek begyűjtése meg is kezdődött. A lépés mögötti logika, hogy a kukák csökkentésével a kukaürítő járatok száma csökken. A szemetesek csak ott maradtak meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban, amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében.

Hírdetés

Emellett a cég az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is csökkenteni fogja, akik eddig az utcák takarítását végezték el.

Csakhogy átlássuk a főváros helyzetét: az FKF Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződések szerint 2020-ban a közterületek takarítására béremelési kerettel együtt 9,38 milliárd forint jutott, minderre idén már csak 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »