Lestoppolta a Green Park projektjét Párkányban a környezetvédelmi miniszter

Lestoppolta a Green Park projektjét Párkányban a környezetvédelmi miniszter

Lestoppolta a Green Park projektjét Párkányban a környezetvédelmi miniszter Mészáros Richárd2024. 05. 09., cs – 10:49 Párkány |

A környezetvédelmi miniszter megszüntette a tárca 2022 novemberében kiadott végső, beleegyező állásfoglalását, az engedélyeztetési eljárást újra kell tárgyalni. A mostani miniszteri döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, bírósággal nem felülvizsgáltatható. 

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter április 30-án megszüntette a tárca környezeti hatásokat vizsgáló főosztályának 2022 novemberében kiadott beleegyező, végső határozatát és az eljárást újratárgyalásra utalta vissza a HC Logistik cég GREEN PARK elnevezésű projektje ügyében. Mint arról márciusban beszámoltunk, a párkányiak és környékbeliek által csak hulladékégetőnek nevezett beruházás ügyében ismételt véleményeztetési minisztériumi eljárás zajlott, érintettként ugyanis Párkány városa fellebbezett a tárca két évvel ezelőtti határozata miatt. A város továbbra is elutasítja, hogy a helyi ipari park területén ilyen létesítmény épüljön és működjön, a fellebbezésben pedig a Környezetvédelmi Minisztérium légkörvédelmi osztályának véleményével érvelt. A szakosztály ugyanis már a 2018. március 15-én kiadott állásfoglalásában is figyelmeztetett néhány elégtelen információra a technológia elbírálásában és kétségeit fejezte ki a műszaki megoldást illetően. A minisztérium légkörvédelmi osztálya továbbra is fenntartja kritikai észrevételeit és hozzáteszi, hogy az általuk kifogásoltakat a végső állásfoglalásban is csak elégtelenül vagy egyáltalán nem oldották meg, nem teljesítették. A hasonló projekteknél szerzett tapasztalataikat figyelembe véve pedig kétséges, hogy a tervezett technológiai eljárás működőképes lehet. Egyúttal figyelmeztet, hogy a gumihulladék pirolitikus feldolgozásának más műszaki követelményei vannak, (főképp a fizikai-kémiai, hőmérsékleti paramétereket és a nyomást illetően), mint a műanyaghulladékot feldolgozó pirolitikus folyamatnak – derült ki a légkörvédelmi szakosztály februárban kiadott állásfoglalásából.  A környezetvédelmi miniszter felülbíráló hatóságként a mostani döntésében nem csak a saját légkörvédelmi szakosztálya érvelését vette figyelembe, de azt is megállapítja, hogy a javasolt eljárás és műszaki leírás nem minősíthető a legjobb elérhető technikai megoldásnak, mert nincs kellőképpen megindokolva, részben elavult, részben pedig irreleváns szakanyagokkal (okadatolással) támasztották alá. 

Hírdetés

Fellebbezésnek helye nincs 

Eugen Szabó, Párkány polgármestere lapunknak úgy nyilatkozott, örülnek a  mostani döntésnek, ugyanakkor ez még mindig nem jelenti azt, hogy de facto soha nem épülhet meg a HC Logistik projektje Párkányban. 

„A miniszter úr ezzel a határozatával tulajdonképpen újratárgyalásra utalta vissza az egész engedélyeztetési eljárást, döntésével szemben viszont fellebbezésnek helye nincs, az bíróságilag nem támadható meg. A tárcavezető lényegében egyetértett a minisztériumi szakosztály és Párkány bíráló észrevételeivel” 

– közölte Párkány polgármestere. A több éve húzódó ügy kapcsán az már ismert, hogy a HC Logistik cég a Párkányi Ipari Park területén építene fel és működtetne egy olyan speciális, hulladékátalakító és -hasznosító üzemet, melyben évente tízezer tonna gumi és műanyag alapú, osztályozott hulladékot dolgoznának fel, oxigén jelenléte nélküli, hőlebontásos eljárással. A keletkező szintetikus gázt erre szakosodott társaságoknak adnák el, a keletkező szintetikus olaj másodlagos fűtőanyagként hasznosulna, a szénalapú, szilárd anyagot pedig további feldolgozásra küldenék. Párkány és környékének lakossága többször is tiltakozott a leendő műanyag- és gumihulladékot feldolgozó üzem létesítése ellen, 2017-ben még a városháza előtt is tüntettek azért, hogy ez ne épüljön meg. Lapunk a környezetvédelmi miniszter mostani döntésével kapcsolatban írásban fordult a HC Logistik céghez, de ők lakonikusan csak annyit válaszoltak, gondosan és felelősen mérlegelik a további lépéseket. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »