Lengyelországban megkezdődött az árvíz helyreállítását támogató katonai akció

Lengyelországban megkezdődött az árvíz helyreállítását támogató katonai akció Kulcsár Péter2024. 09. 23., h – 11:30

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.

A művelet keretében a hadsereg a következő hónapokban egyebek között az utak és a hidak újjáépítésében, az áramellátás helyreállításában, a civil lakosság támogatásában segít – mondta el hétfőn Cezary Tomczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes a TOK FM kereskedelmi rádiónak.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a múlt héten közölte: az akciót jelenleg az év végéig tervezik, de a hadsereg addig marad az árvíz sújtotta területeken, amíg erre szükség lesz.

Kosiniak-Kamysz vasárnapi közlése szerint az árvíz sújtotta térségbe már eddig több mint 26 ezer katonát vezényeltek ki.

Hírdetés

Az utóbbi napokban az árvíz az ország délnyugati részében, az Alsó-sziléziai és a Sziléziai vajdaságban pusztított, múlt héten víz alá kerültek például a cseh határhoz közeli kisvárosok, Klodzko, Ladek-Zdrój és Glucholazy történelmi központjai is.

Andrzej Domanski pénzügyminiszter hétfőn a Radio Zet kereskedelmi rádióban elmondta: az érintett vajdaságokban folyamatban van a kárfelmérés, csak az Alsó-sziléziai vajdaságban előzetesen 4 milliárd zlotyra becsülik a károkat. „Így bizonyára (összességében) több tízmilliárd zlotyról beszélünk majd” – szögezte le Domanski.

Jelezte: az árvíz miatt módosíthatnak az idei állami költségvetésen.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter múlt pénteki közlése szerint Lengyelország 5 milliárd eurót csoportosíthat át az árvízi helyreállításra a neki odaítélt uniós kohéziós alapokból, állami önrész befizetése nélkül. Ez az árvíz sújtotta közép-európai országoknak szánt, összesen 10 milliárd eurónyi támogatás része, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt csütörtökön jelentett be.

Jelenleg az alsó-sziléziai Wroclaw városától északnyugatra fekvő térségen áthaladó folyókon, köztük az Oderán 25 mérőponton mutatnak ki a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztás feletti vízállást.

A lengyel infrastrukturális minisztérium hétfő reggeli közleménye szerint a Csehországgal határos Opolei és Alsó-sziléziai, valamint a Németországgal határos Lubusi vajdaságban továbbra sem lehet közlekedni az országutak egyes szakaszain, viszont az összes lengyelországi autópálya és gyorsforgalmi út üzemel. A fő vasútvonalakon zökkenőmentes a közlekedés. Nem működik viszont a Chalupki-Bohumín lengyel-cseh vasúti határátkelő, míg az ahhoz közeli Zebrzydowice-Petrovice határátkelőn részben visszaállították a forgalmat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »