Közeleg a fűtési szezon, ne feledkezzünk meg a kémények ellenőrzéséről!

Közeleg a fűtési szezon, ne feledkezzünk meg a kémények ellenőrzéséről!

Bár csökkenőben van az elhanyagolt kémények miatt keletkezett tűzesetek száma, ám ahogy a kéményseprő szakma képviselőinek Prágában rendezett nemzetközi konferenciáján is elhangzott, bőven akad még tennivaló ezen a téren is.

Tavaly Szlovákiában több száz tűzesetet okozott a kémények elhanyagolt műszaki állapota, a leggyakrabban olyan tűzesetekről volt szó, melyek a füstgázvezetéken lerakódott, s azt eltömítő égéstermék, korom miatt keletkeztek. A háztartási fűtőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó égéstermék-elvezetők (kémények) használatából fakadó veszélyeket jelentősen csökkenti a szakember által rendszeres időközönként végzett ellenőrzés.

Annak ellenére, hogy az európai klímapolitika a fosszilis fűtőanyagok fokozatos kiszorítására törekszik és az alternatív fűtési módokra való átállást szorgalmazza, a tűzesetekről vezetett statisztikai adatok szerint a kémények nem megfelelő állapota miatt keletkezett tüzek száma továbbra sem ad okot az elégedettségre.

A háztartások a szakma képviselőinek elmondása szerint ezúttal is az utolsó pillanatra hagyták a kémények állapotának kötelező ellenőrzését, így kollégáiknak a hidegebb idő beköszöntével bőven akad teendőjük.

Hírdetés

Mindezek mellett a leginkább környezetszennyezőnek számító kazánok használatból való kivonása miatt számtalan ellenőrzést kell végezniük azokban a háztartásokban, melyek más fűtőberendezésre álltak át.

A Kéményseprő Szakma Európai Szövetségének kongresszusán, melyet 16 év után ismét Prágában tartottak, ugyancsak elhangzott, hogy a kéményseprők feladata lesz az elkövetkező években Európa karbonsemlegességre történő biztonságos átállásának és az új követelményekhez való alkalmazkodásának segítése. A szakma, hasonlóan más ágazatokhoz, ugyancsak komoly átalakuláson megy keresztül.

A többnapos találkozó célja, hogy a karbonsemlegességre való átállás és az ezzel járó új követelmények mellett a szakma fejlődését, helyzetét, távlatait is megvitassák.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »