Már több mint egy métert apadt a Duna Budapesten, gyorsul a folyamat

Már több mint egy métert apadt a Duna Budapesten, gyorsul a folyamat

Budapesten a szombati tetőzéshez képest már több, mint 1 métert apadt a Duna. Az árhullám hétfőn Baján tetőzik kevéssel 920 centiméter felett. Ismét önkénteseket keres a vízügy.

Nagybajcsnál már 3 méterrel csökkent a vízállás, de amíg a Duna felső szakaszait az ütemes apadás jellemzi, addig az alsó szakaszon még nem pihenhetnek szakembereink, továbbra is a védekezésé a főszerep.

A Lajtán folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülését követően – várhatóan a napokban – megszüntethető a rendkívüli készültségi fokozat és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése, tervezése – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán, a figyelőszolgálatot ennek ellenére továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei, azonban az átvezényelt kollégák lassan visszatérhetnek saját szolgálati helyükre.

A felső szakaszokon mind az állami védvonalokon szolgálatot teljesítő átvezényelt vízügyes szakemberek, mind az önkormányzati védekezést segítő vízügyes műszaki irányítók lassan befejezik a munkát a rájuk bízott védvonalakon, és átadják a további feladatokat az adott területeken illetékes vízügyes szakembereknek, illetve az önkormányzatoknak.

Hírdetés

Ezeken a szakaszokon az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már. A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Budapesten szemmel láthatóan is gyorsul az apadás,

a szombat hajnali 830 centiméteres tetőző értékhez képest hétfő délre már több, mint 1 métert apadt a folyó, az árhullám a déli országrész felé tart.

A vasárnap Pakson 806 centiméteren tetőzött a Duna, az árhullám jelenleg Bajánál tart, III. fokú készültség mellett. A térségben a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, így az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai az alsóbb területeken még napokig megerősített figyelőszolgálatot látnak el.

Mint írták, homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok során is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »