Albánia muszlim mikroállam létrehozását tervezi saját területén

Albánia muszlim mikroállam létrehozását tervezi saját területén

A Vatikánhoz hasonló vallási államot, önkormányzatot hozna létre Albánia saját területén. Az új államot a bektásik vezetnék, ami egy iszlámon belüli „szúfi taríka”, azaz iskolai rend. A bektásik arról ismertek, hogy vallási harmóniában és párbeszédben gondolkoznak.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke az ENSZ New York-i közgyűlésén tett ígéretet arra, hogy a vallási enklávé lesz „politikai otthona” az (Albániában) „negyedik legnagyobb vallási csoportnak” – negyedik a szunnita muszlimok, a görögkatolikusok és a katolikusok után.

A bektásik rendje még a 13. században jött létre az Oszmán Birodalom idején, és az iszlám egy toleráns, misztikus ágának tekintik, amely nyitott a más vallásúak és a filozófia iránt. (Tegyük hozzá, hogy az ő feladatuk volt az Oszmán Birodalom idején a janicsárok szellemi és katonai nevelése is, feladatuk között pedig ott volt a hittérítés).

Hírdetés

A bektásik képviselőinek egy jelentős része a 20 század elején telepedett le Albániában, mikor az első világháború után a modern (és szekuláris államon alapuló) Törökország első elnöke, Musztafa Kemal Atatürk betiltotta tevékenységüket az országában.

Rama  New Yorkban arról beszélt, hogy támogatni akarja Tirana bektási központját hivatalosan is szuverén országgá tegye Bektasija néven. Szerinte ez lenne a mérsékeltek, toleránsok, békés együttélést hirdetők városállama és központja.

Az új városállam területe – amennyiben tényleg létrejönne – nagyjából 10 hektár lenne, és külön lenne választva a vallási, szellemi vezetés az állami adminisztrációtól. A városállam élén a bektásik vezetője állna, és egy tanács, amely felügyeli a vallási és adminisztrátív kormányfeladatok ellátását.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »