Mit adhatnék én az Úrnak? – Szűz Mária szent nevét ünnepelték Csíksomlyón

Mit adhatnék én az Úrnak? – Szűz Mária szent nevét ünnepelték  Csíksomlyón

Szűz Mária szent neve búcsúját ünnepelték Csíksomlyón szeptember 12-én. A koncelebrált ünnepi szentmise meghívott vendége és szónoka Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök volt.

A papság és az asszisztencia bevonulása után Timár Asztrik OFM templomigazgató köszöntötte a megjelenteket.

Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke, a szentmise főcelebránsa köszöntötte Szocska Ábel püspököt, a híveket, és háláját fejezte ki, hogy együtt imádkozhatnak ezen a napon, mennyei Édesanyánk névnapja alkalmából.

„»Mit adhatnék én az Úrnak, akitől annyi mindent kaptam?« – idézte a zsoltáros szavait a nyugalmazott temesvári segédpüspök. – Vele tesszük fel a kérdést: mit adhatnánk a Boldogságos Szűzanyának névnapi ajándékul, aki a mi mennyei Édesanyánk, és akinek a támogatását annyiféleképpen megtapasztaljuk. Legyen ez a szentmise megbecsülésünk, köszönetünk kifejezője” – ajánlotta fel a liturgiát Tamás József püspök.

Prédikációjában a nyíregyházi megyéspüspök meghatottságát és örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet ezen a napon a zarándokokkal, hiszen – mivel a görögkatolikus egyházban nincs különleges tisztelete Mária névnapjának – először vesz részt ilyen búcsún. Mint „az anyaországtól elszakítottan nevelkedett magyar” közösségét fejezte ki a Székelyföldön élőkkel.

„Az isteni Gondviselés egy kegyhelyre vezetett, Máriapócsra” – fogalmazott Szocska A. Ábel püspök, kiemelve, hogy így a Mária-tisztelet szintén egyfajta közösséget jelent az itt jelen lévőkkel.

Hírdetés

Homíliájában a név jelentőségéről beszélt, arról, hogy milyen fontos a gyermeknek, hogy hogyan szólítják; az anyának, ha hallja gyermeke nevét; milyen érzelmeket vált ki a szerelmünk vagy a haragosunk nevének említése.

Megdobban a szívünk, amikor a Csíksomlyói Szűzanyáról hallunk. Hiszen a Szűzanya példaként áll előttünk.

A jólét és a nehézségek eltántoríthatnak kitűzött céljainktól, elveinktől, hitünktől – figyelmeztetett a főpásztor. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy tartsanak ki hivatásuk, családjuk, szülőföldjük és a Csíksomlyói Szűzanya mellett.

A szentmise végén Timár Asztrik atya elmondta, hogy először prédikált görögkatolikus főpásztor a csíksomlyói kegytemplomban. Arra is visszaemlékezett, hogy Máriapócs és Keresztes Szilárd püspök ösztönzésének köszönheti Csíksomlyó, hogy 2005-ben bekerült a európai nagy kegyhelyek közé; majd 2022. október 7-én Csíksomlyón kötötték meg a testvéri együttműködést Máriapóccsal: a testvérkegyhely dokumentumát írták alá Mosolygó Péter kegyhelyigazgatóval.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »