„Küszöbön áll a támadás” – több tízezer libanonit szólítottak fel menekülésre a zsidók, pánik tört ki az országban

„Küszöbön áll a támadás” – több tízezer libanonit szólítottak fel menekülésre a zsidók, pánik tört ki az országban

Izrael felszólította a libanoni határ túloldalán található települések lakóit, hogy „küszöbön áll a támadás”, ezért hagyják el otthonaikat. Az izraeli haderő (IDF) arab nyelvű közösségi oldalain közölte, hogy azokat a házakat fogják támadni, melyek alatt a hírszerzési adatok szerint a Hezbollah rejtekhelyei és titkos raktárai találhatók. A libanoni civileknek címzett közlemény szerint "a Hezbollah hazudik nektek, és kész feláldozni titeket. Rakétái és drónjai értékesebbek számára az életeteknél".

Izrael mintegy 60 ezer háztartást telefonon is evakuálásra szólított fel, azonban hétfőn a libanoni távközlési cég ezeket a robocall-hívásokat blokkolni kezdte, mert az ország több pontján is pánik tört ki; a kormány leállította a nem életmentő műtétek végrehajtását, a szülők hazaviszik gyerekeiket az iskolákból.

#عاجل ‼️ سكان القرى اللبنانية: الغارات ستبدأ على المدى الزمني الوشيك – اخلوا البيوت التي اخبئ فيها #حزب_الله الأسلحة فورًا! حزب الله يكذب عليكم ويضحي فيكم. حزب الله يقول إنكم بيئته وأنكم جمهوره لكن يبدو أن صواريخه ومسيراته أغلى وأهم بالنسبة له منكم. pic.twitter.com/mzw3oEjB9y

— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) September 23, 2024

A Hezbollah és Izrael viszonya mindig is ellenséges volt, azonban a 2006-os háború óta alapvetően hallgattak a fegyverek a határon. 2023. október 8-án, egy nappal a Hamász Izrael elleni támadása és az izraeli gázai csapások kezdete után a Hezbollah elkezdte rövid hatótávolságú rakétákkal és drónokkal támadni a határ közelében található izraeli támaszpontokat és állásokat. Azóta az izraeli hadsereg, az IDF is rendszeresen hajt végre csapásokat a Hezbollah ellen. Észak-Izraelben a határövezetből 80 ezer izraeli lakost kellett kitelepíteni, közben a másik oldalon is nagyjából százezer ember járt hasonlóan.

Hírdetés

A konfliktus a nyár folyamán fokozatosan súlyosbodott – a Hezbollah egyre több rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, az IDF pedig egyre érzékenyebb veszteségeket okozott légi- és dróncsapásaival. Szeptemberben azonban Izrael a szó szoros és átvitt értelmében is óriásit robbantott, amikor a Hezbollah távközlési eszközeibe rejtett robbanóanyaggal – ártatlan civileken kívül – két nap alatt több ezer fegyverest, aktivistát és tisztségviselőt sebesített és ölt meg, majd pedig egy bejrúti ház alatti rejtekhely elleni légicsapásban gyakorlatilag lefejezte a Hezbollah különleges műveleti egységét.

A Hezbollahhal szoros együttműködésben ügyködő Iráni Forradalmi Gárda a Reuters hétfőn publikált értesülései szerint „minden kommunikációs eszközének használatát felfüggesztette”, miután a múlt héten nagyszabású robbantássorozattal derült fény arra, hogy Izrael a libanoni szervezet által használt személyhívókat és rádió-adóvevőket is robbanóanyaggal tuningolta fel.

Az elmúlt napokban több izraeli vezető is deklarálta, hogy az akciósorozat azt jelenti, hogy Izrael kész keményebb katonai fellépésre is annak érdekében, hogy a Hebollah egységei és tüzérségi eszközei ne fenyegethessék Észak-Izraelt. A „keményebb fellépés” pontos jellege nem ismert, azonban elmúlt napokban a heves, ámde stratégiai szintű kárt nem okozó Hezbollah-rakétacsapások mellett fokozódtak a Libanon számos régióját célzó légitámadások.

Hétfőn az IDF szerint nem kevesebb mint 300 célpontot támadtak izraeli harci repülők és drónok.

A célpontok jellege és a veszteségek nem ismertek, azonban arab nyelvű források izraeli szőnyegbombázásokról számolnak be. Az IDF közlése szerint a Hezbollah „több tucat” rakétát lőtt Izrael területére, ezeket azonban vagy elfogta a Vaskupola, vagy pedig senkiföldjére hullottak.

(Times of IsraelReuters – Telex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »