Lengyelországban az ukrán munkavállalók fele vízummentes útlevéllel dolgozik

Lengyelországban az ukrán munkavállalók fele vízummentes útlevéllel dolgozik

Az Ukrajnából érkező munkaerő-migránsok mintegy 47%-a legfeljebb 3 hónapig folyamatosan dolgozik Lengyelországban, ami megegyezik az EU-ban vízumigény nélküli hat hónapos tartózkodás maximális időtartamával.

Ezt bizonyítják a lengyel munkaerő-piaci barométer tanulmányának adatai – írja a Censor.net hírportál a Lengyel Rádió nyomán.

Ezenkívül a munkaerő-migránsok 30%-a 3–6 hónapos időszakra érkezik Lengyelországba,

14%-a 6–12 hónapig, 4%-a pedig több mint egy évig dolgozik.

Ugyanakkor a megkérdezett ukránok többsége az elmúlt öt évben többször is ellátogatott Lengyelországba (71%), és 65% azt tervezi, hogy újra ebbe az országba megy dolgozni.

A rövid távú és körkörös migráció következménye az ukrajnai munkavállalók alacsony szintű foglalkoztatása.

A csupán hat hónapig tartó legális munkavégzés lehetősége azt jelenti, hogy sok vállalat számára nem jövedelmező befektetni a keleti személyzet képzésébe vezető beosztásokra – mondja Krzysztof Inhlyot, a Personnel Service munkaügyi társaság vezetője.

Hírdetés

Ugyanakkor rámutatott, hogy a képzett munkaerő-migránsok számára folyamatosan növekszik az üres álláshelyek száma.

Tehát 2019-ben a szakosodott állásokat a dolgozó ukránok 4%-a foglalta el, 2021-ben pedig több mint 12%.

Ha az új migrációs politikai tervezetet végrehajtják, ezek a mutatók növekedni fognak – tette hozzá a vállalat vezetője.

Többek között növelhető a hiányszakmákat végző külföldiek száma, beleértve az orvosi szakmákat is.

Ezen túlmenően azt javasolják, hogy csábítsanak Lengyelországba olyan külföldieket, akik hiányszakmákban tanulnak, ideértve a műszaki és az informatikai karokat is, vagy egyszerűsítsék a külföldi bizonyítványok és diplomák elismerésének folyamatát.

A lengyel munkaerő-piaci barométer kutatás adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a felmérésben részt vevő válaszadók fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik,

de 71%-uk alacsonyabb pozíciót tölt be Lengyelországban.

Minden ötödik a szolgáltató szektorban dolgozik, 5 %-a végez szellemi munkát, és kevesebb, mint 1% tartozik a vezető személyzethez.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »