Lemondott a bolgár korrupcióellenes hatóság vezetője, miután az új kormány elindította harcát a korrupció ellen

Lemondott a bolgár korrupcióellenes hatóság vezetője, Szotir Cacarov, miután az új kormány bejelentette, hogy törvénymódosításokkal szigorúan fel akar lépni a széles körben burjánzó korrupció ellen – jelentette be hétfőn a parlament elnöke.

A decemberben hivatalba lépett, Kiril Petkov vezette koalíciós kormány első lépésként úgy akarja felvenni a küzdelmet a korrupcióval összefüggő büntetlenség légköre ellen, hogy átszervezi a korrupcióellenes hatóságot, nyomozati jogkört ad neki a magas beosztású tisztségviselők ellen, sőt a hatóság ellenőrzést gyakorolna a legfőbb ügyész felett is. A kormányfő és az igazságügyi miniszter egyúttal ismét lemondásra szólította fel Ivan Gesev legfőbb ügyészt, amit ő eddig mindig visszautasított.

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet az Európai Unió legkorruptabb államának minősíti Bulgáriát – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Hírdetés

Cacarov – aki volt főügyész is – 2019-ben vette át a korrupcióellenes hatóság vezetését, és most közölte, hogy március 1-jei hatállyal akar lemondani. Indokáról akkor beszél majd, amikor a parlament szavaz erről – tette hozzá.

Kiril Petkov kormányfő pénteken közölte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat egy megbízhatósági ellenőrzés keretében elvégzett kiterjedt nyomozás eredményeképpen megvonta Cacarov engedélyét a titkos állami információkba való betekintésre. "Az a tény, hogy nincs olyan komoly korrupciós ügy, amelyben magas rangú tisztségviselők volnának a gyanúsítottak, egyértelműen azt mutatja, hogy a hatóság nem végzi el azt a feladatot, amelyet minden bolgár elvár tőle, és az én értékelésem is nagyon negatív róla" – jelentette ki a kormányfő a magánkézben lévő BTV tévének nyilatkozva.

Cacarov közleményben kijelentette: betekintési jogát azért vonták vissza, mert a kormány nyomást gyakorolt a titkosszolgálatra, és ennek semmi köze ahhoz, hogy ő lemond.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »