A csiga űrsétát tesz

Nemrég kellemetlen eset történt. Szerencsére jó véggel.

Mondtam már, az egyik háziállatom egy szárazföldi csiga, tudományos nevén Lissachatina fulica.

A terrarisztikában az állatokat jellemzően speciális terráriumokban tartják. Általában üvegfalak, egyes falak meg szimpla lyukas lemezek, olyan méretben, hogy az állat nem tudjon a lyukakon kimászni. Sokszor még zárhatóak is ezek a dobozok, kulccsal is akár, hogy ha pl. látogató jön vendégségbe, pl. kíváncsi kisgyerek, nehogy kinyissa a dobozt.

Ilyen dobozok a legkülönbözőbb méretekben vannak. Egy-két csigának, békának elég egy 30-literes doboz, de pl. a gyíkoknak már 60 liter az alap, sőt vannak esetek, amikor egyenesen 400-500 literes dobozok kellenek. Ha a doboz nem megfelelő méretű, az állat megbetegszik, majd meghal.

A kígyóknak, gyíkoknak szinte mindig több térfogat kell, mert kell vizes rész. száraz rész, kell normál meleg rész és kell egy forró pont is (40 fok körüli hűmérséklettel).

Hírdetés

A legegyszerűbb terrarisztikai állat a csiga, nem kell neki semmi túl speciális: elég egy rendes talaj, pl. földes kókusz, olyan vastag, hogy tudjon benne ásni ha akar, s valami rejtekhely – én pl. egy egyszerű régi virágoscserepet használok oldalra fordítva -, ezen kívül kell normál szobahőmérséklet és rendes, de nem túl erős fény, meg persze naponta friss étel és kis tál víz.

Na most, én igyekeztem trükkös terrarista lenni, szóval nem vettem rendes terráriumot, hanem egy egyszerű fedeles akváriumot használok (ez 4-szer olcsóbb, mint egy azonos méretű rendes terrárium), ezt rendeztem be. A levegőellátást pedig úgy oldom meg, hogy rést hagyok a tetőn, de lezárom kővel, ne lehessen felnyomni.

S mindez működött is. A fedelet nem lehet felnyomni most se. Azonban időközben a csigám elérte a felnőttkort, s igencsak erős lett.

Egyik reggel szokás szerint nézem mi a helyzet az állatokkal. Döbbenten látom: a szárazföldi csiga akváriumának fedele eltolva, hatalmas rés van, s a csiga sehol. Pár perc óvatos keresés után a csiga meglett: aludt ráragadva egy könyvre kb. 2 méterre az akváriumtól.

Szóval éjszaka betette testét a fedő résébe, s azt széttolta, hogy kiférjen, majd kimászott.

Azóta kisebb rést hagyok, s még egy követ helyeztem a résre, hogy ne lehessen széttolni.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »