Lehet hinni a szlovák közvélemény-kutatásnak, ha a pártokról szól? Nem!

Lehet hinni a szlovák közvélemény-kutatásnak, ha a pártokról szól? Nem!

Az utóbbi felmérések tapasztalatai alapján úgy döntöttem, a választásokig nem fogom kikapcsolni a telefonomat, még éjjelre se. Színházban illik kikapcsolni, de addig nem megyek ilyen helyre, mert hátha pont akkor fog felhívni valamelyik szlovák ügynökség (mert magyar nincs), hogy megkérdezze, kit választanék, ha most lennének a választások.

Amióta a pártok népszerűségével kapcsolatban léteznek felmérések Szlovákiában, engem még soha senki nem hívott fel, hogy kit választanék, ha most lennének a választások. És a családtagjaimat, a magyar barátaimat és magyar ismerőseimet se. Most őket is arra fogom biztatni, mindig legyenek a bekapcsolt telefonjuk közelében, hátha valahol mégis kíváncsiak lesznek a magyarok véleményére is.

Felmerül a kérdés, hogy hol végzik ezeket a felméréseket, vajon a magyarok által lakott régiókban is? Eljutnak-e vidékre is, vagy csak a fővárosban érdeklődnek? Az se mindegy, hogyan és milyen nyelven kérdeznek, mely korosztályokat. Előfordulhat ugyanis, hogy a szlovák nyelvű kérdezőbiztos magabiztos kérdésére többen nem merik felvállalni például a Szövetséget, és az Aliancia szó eszükbe se jut. Aztán mennyi lehet a magyar nemzetiségű a megkérdezettek között? Vagy amire még gondolni se merünk: nem manipulálták-e a válaszadásokat?

Hírdetés

Mindenesetre valószínűnek tűnik, az objektivitás helyett inkább a hasukra csapnak, és így születnek meg a rosszabbnál rosszabb magyar vonatkozású eredmények azzal a céllal, hogy ezzel átirányítsák a szlovák pártokhoz a magyar választót.

A szlovák közvélemény-kutatás célja és feladata lehet gyengének és esetlennek feltüntetni az egyesült magyar pártot, mert tudják, hogy az emberek nem igazán kedvelik az esélyteleneket, őket ne szívesen választják. Senki sem vonható felelősségre azért se például, ha nem akarja, hogy a szavazata az enyészetbe hulljon, vagy egy másik párt kaszáját gazdagítsa.

A Fórum Intézet, vagy a magyarországi Nézőpont talán alkalmas lehet egy ilyen telefonos felmérés elvégzésére.

Hangsúlyozni kell még egyszer, egyáltalán nem mindegy, hogy a parlamenti választások előtt mennyire tárgyilagosan és milyen kondícióban mutatnak be havi rendszerességgel egy pártot, illetve az egész felvidéki magyarságot! Addig is a magyar választó ne higgyen a szlovák közvélemény-kutatásoknak!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »