Kudarcba fulladhat a főváros legnagyobb közlekedési projektje

Kudarcba fulladhat a főváros legnagyobb közlekedési projektje

Ebben az évben 35,1 millió eurót különítenek el uniós forrásokból a pozsonyi tömegközlekedés vonzerejét növelő projektekre, hogy kevesebb autó járjon a belvárosban és kíméljék a környezetet.

A Ligetfaluban élők örülnének, ha végre a városrész távolabb eső részeiről is könnyen bevillamosozhatnának a belvárosba. Ígéret erre volt is, de a magvalósításba most is hiba csúszott. Pedig nem végzetesen hosszú távról van szó, mindössze 3,9 kilométerrel kellene a már létező villamosvonalat meghosszabbítani, a jelenlegi Jungmann utcai végállomástól.

Mindössze hét villamosmegállónyi táv, ám úgy tűnik, mégsem fog időben elkészülni, pedig a segítségével a végállomásról 12 perc alatt a belvárosban lehetnének az emberek. Ez lett volna az utóbbi évek legnagyobb tömegközlekedési projektje Pozsonyban, de úgy tűnik, Matúš Vallo főpolgármester ezt a választási ígéretét sem tudja teljesíteni. Ráadásul az uniós projekt kudarca jelentős összegektől foszthatja meg a költségvetést.

Már a pályázatok benyújtásának határideje is csúszott fél évet, és csak 2021 tavaszán írták alá a szerződést a nyertes pályázóval, a „Ligetfalu Tömegközlekedési Egyesülettel”. A 75 millió eurós építkezés tavaly novemberben a terepmunkákkal el is kezdődött. 

Csakhogy a munkák nem a megfelelő ütemben zajlanak. Matúš Vallo főpolgármester szerint az áremelkedések és az infláció okozzák az építkezés lelassulását.

Hírdetés

Más értesülések szerint azonban egyéb gondok is vannak. A kivitelező ugyanis jelezte, csak akkor folytatja a munkát, ha 6 hónappal meghosszabbítják a kivitelezési időt. Ez azonban azt jelentené, hogy a megadott határidőig, 2023 végéig nem tudják befejezni a munkát, így a pénzt vissza kell adni Brüsszelnek. 

A villamosvonal meghosszabbítását az előző időszak uniós forrásaiból finanszírozzák. Vagyis a jövő év végéig a pénzt fel kell használni, ellenkező esetben vissza kell fizetni, a fővárosnak pedig más finanszírozási források után kell néznie. Tegyük hozzá, a villamosvonal építését uniós forrásokból fedezik, az Európai Bizottság fokozott felügyelete alatt áll. 

Hogy a pénz ne vesszen el, alternatív projekteket kell előkészíteni, mondta Veronika Remišová beruházási miniszter. A főpolgármester szerint a városnak vannak előkészített pozsonyi közlekedési projektjei, amelyek 2023 végéig megvalósulhatnak. Viszont a főváros az árak állandó emelkedésére hivatkozva képtelen meghatározni, hogy pontosan mennyi pénzre is lenne szüksége, emiatt a pénzek átcsoportosításával kapcsolatos kérelmének benyújtása is késik.  Remišová a ligetfalui villamosprojektet egyértelműen a fővárosi önkormányzat kudarcának tartja. 

Van tehát a korábbi programozási időszakból megmaradt 100 millió euró. Felhasználásához csupán egy pontos terv kellene, hogy mennyi pénzt tud a főváros ténylegesen felhasználni a villamosra és mennyit kell más projektekre átcsoportosítani, és az erre irányuló kérelmet mihamarabb elküldeni végre a közlekedési tárcának. Egyébként nagy lesz a baj.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/28. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »