Komárom az állami rendőrséggel való együttműködéssel javítaná a közbiztonságot a városban

Komárom az állami rendőrséggel való együttműködéssel javítaná a közbiztonságot a városban

Nyitókép: Komárom városának archívuma

2024. február 1-én a Komáromi Városi Hivatalban Keszegh Béla polgármester sajtótájékoztatót tartott, amelynek témái a Városi rendőrség tevékenységéről, a Szlovákiai Városok Uniójának javaslatairól, a hulladékgazdálkodásról, és a városi temetők gondjairól szóltak.

Keszegh Béla polgármestertől megtudtuk:

A városi rendőrség egyre több területen tevékenykedik, sok esetben az állami rendőrök szűkös kapacitása miatt is több munka hárul a helyi rendőrökre. A tavalyi évben 4587 bejelentést fogadott a városi rendőrség állandó vonala, amelyet követően 1632 esetben jártak el a rendőrök.

A kihágások száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett – 4874 kihágás esetében jártak el a rendőrök. Az esetek mintegy kétharmadában róttak ki pénzbüntetést. A kihágások jelentős része a közlekedéshez kötődik – itt gyakori volt a szóbeli figyelmeztetés.

319 esetben a közrend esetén volt kihágás, 42 alkalommal lopás – vagyon elleni szabálysértés ügyében jártak el. Több esetben oldották a polgári konfliktusokat, 111 esetben a hajléktalanokkal kapcsolatos ügyeket. 26 autóroncsot távolíttattak el, ami zavarta a lakókörnyezetet. 63 esetben közterületen szemetelők, 2 alkalommal környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmény kapcsán jártak el.

64 esetben más szervek – tűzoltóság, állami rendőrség – munkáját segítették, az illegális migráció kapcsán is segítették az illetékesek munkáját.

A rendőrség 24 órában figyeli a központi kamerarendszert, és egyre több esetben segítenek a kamerák dokumentálni a kihágásokat.

A komáromi rendőrség jelenleg 25 fővel dolgozik, kompetenciájuk fokozatosan bővül, az állami szerveket segítve egyre több feladatot látnak el a közbiztonság fenntartásában. 

A hulladékgazdálkodás kapcsán megtudtuk, hogy az Izsán leadott hulladék 2023-ban jelentősen csökkent. Fontos tény, hogy az éves kiadások a hulladékgazdálkodás terén 2018-tól évről-évre jelentősen emelkedtek. Az egy főre eső átlagos kiadás jelenleg 62.- euró, viszont a lakosságtól beszedett kommunális hulladék illetéke mindössze 32.- euró. E téren a valós spórolás leginkább a hulladék szeparálásával valósulhat meg. A konyhai hulladékok folyamatos szeparálása – ebben az iskolai program is fontos szerepet játszik – a gyűjtőudvar és a komposztáló működése mind ezt segíti elő.

A temetők kapcsán: Az őrsújfalui, gadóci, kavai és cserháti temetők az önkormányzathoz tartoznak, és ezekről a temetőkről Komárom város gondoskodik. A komáromi katolikus temetővel kapcsolatosan pedig egy közös fejlesztési terv van kialakulóban.

Hírdetés

Keszegh Béla polgármestertől a továbbiakban megtudtuk, hogy a Szlovákiai Városok Uniója január 30-án megbeszélést folytatott a belügyminisztérium vezetőivel a közigazgatás reformjáról.

A minisztérium részéről Patrik Krauspe államtitkár és Martin Vojtašovič, a Közigazgatási Főosztály főigazgatója vett részt a találkozón. Az ÚMS-t Jana Červenáková ügyvezető alelnök, Alexandra Pivková, Losonc polgármestere, valamint Keszegh Béla, az ÚMS alelnöke és Komárom polgármestere képviselte.

A találkozón a minisztérium és az ÚMS képviselői megvitatták azokat az aktuális problémákat is, amelyek a romló biztonsági helyzettel kapcsolatosak. Keszegh Béla, az ÚMS alelnöke, Komárom polgármestere rávilágírtott:

„A rossz pénzügyi helyzet miatt egyes települések kénytelenek spórolni és csökkenteni a városi rendőrség költségvetését. Az állami rendőrök hiánya az ilyen megszorításokkal párosulva drámaian hozzájárulhat a városokban a közbiztonság romlásához. A fiatalkorú bűnelkövetők számának növekedését és az iskolák biztonsági helyzetének romlását is látjuk. E probléma kezelése az állam és az önkormányzat közös érdeke. Ezért elengedhetetlen a kölcsönös kommunikáció és együttműködés javítása ezen a területen.” 

A Szlovákiai Városok Uniója a következőket javasolja a témakörben:

– Közös munkacsoport létrehozása a belügyminisztériummal az állami és városi rendőrök számának összehangolására, különösen ott, ahol a bűnözés növekedése tapasztalható, mivel mindkét fél a személyi kapacitás hiányával küzd.

– A problémás területek – vasút- és buszpályaudvarok, államhatárok, I. osztályú utak a városokban – közös megoldása.  – A városi rendőrség figyelemmel követheti a kamerák felvételeit.

– Közös smart megoldások – a központi adatbázis összekapcsolása a városi kamerarendszerrel például lopott járművek azonosítása esetében.

– A városi rendőrség finanszírozása bűnözési térképen alapuló állami hozzájáruláson keresztül – célzott pénzügyi támogatás oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

– A létszámhiány miatt a biztonságot technikai eszközökkel segíteni. – Kamerarendszerek, a mobil defibrillátorok (a településeken törvény írja elő) és sebességmérő radarok beszerzésének támogatása pályázatokon keresztül.

– A városi rendőrségről szóló törvény felülvizsgálata.

– A kihágások eljárása esetén a közmunka bevezetése alternatív megoldásként.

A kölcsönös kommunikáció és együttműködés remélhetőleg mindnyájunk biztonságát elősegíti.

Buday Mária


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »