Királyoknak muzsikált – Boross Lajos prímást ünnepli a Dankó Rádió

Királyoknak muzsikált – Boross Lajos prímást ünnepli a Dankó Rádió

A Kossuth-díjas prímást, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímását, Boross Lajos „prímáskirályt” ünnepli egész hétvégén a Dankó Rádió. A magyar zene rádiója július 6-án és 7-én műsoraiban a művész emlékezetes felvételeivel és vele készült interjúrészletekkel várja hallgatóit.

Boross Lajos ötévesen kezdett el hegedülni, édesapjától, Boross Gézától és a kor híres prímásától, Rácz Lászlótól tanult. Első zenekarát 17 évesen alapította a Trombitás étteremben, majd 1950-ig számos budapesti étteremben, kávéházban játszott.

1950-ben az akkor alakuló Magyar Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel, amellyel számos sikert aratott hazánkban és külföldön is. A 60-as és 70-es években szállodákban, éttermekben muzsikált, és ekkorra már példaképpé vált a muzsikusok között.

1972-ben a Halászbástya étteremben találkozott Yehudi Menuhin világhírű hegedűművésszel, aki közös munkára kérte fel, mivel elbűvölte őt Boross játéka. 1981-től a Rózsadombon, a budai Margitkert étteremben játszott, ahol sok külföldi vendég csak azért fordult meg, hogy hallhassák játékát. 1985-ben az Átriumban megrendezett cigánybálon a prímások királyává választották,

Hírdetés

Bár 1998-ban egészségügyi okokból feladta tagságát, a zenekar örökös, tiszteletbeli főprímásának választották. Boross Lajos számtalan film-, rádió- és hanglemez-felvételen szerepelt. Pályafutása során, királyoknak, hercegeknek, minisztereknek, világsztároknak, és sok más világhírességnek muzsikált.

„Egy alkalommal, amikor a belga királyi családnak zenéltünk, épp március 15-re esett a koncert, így feltűztük a kokárdát és elmondtuk, hogy ez Magyarország egyik legnagyobb ünnepét, a szabadság ünnepét jelképezi. Erre a királyi család egy kör pezsgőt kért azonnal és üdvözölte a magyar népet rajtunk keresztül” – számolt be pályafutása egyik emlékezetes pillanatáról a prímás egy korábbi interjúban, a Kossuth Rádióban.

Zenekarával számtalanszor szerepelt a Magyar Rádióban, és több tanítványa a magyar cigányzene meghatározó muzsikusa lett. Több kitüntetést is kapott élete során: 1952-ben a Népművészet Mestere címet, 1995-ben a Magyar Rádió Nívódíját, míg 2006-ban Kossuth-díjat. Boross Lajos tíz évvel ezelőtt, 2014. július 8-án, 89 éves korában hunyt el, halhatatlan munkássága előtt tematikus hétvégével tiszteleg a magyar zene rádiója, a Dankó Rádió.

Boross Lajos tematikus hétvége – július 6-án és 7-án a Dankó Rádióban.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »