Király Zsolt: Államfőválasztás – Pellegrini jóval népszerűbb a magyarok körében, mégis a magyarok nyerhetik meg Korčoknak a választást

Király Zsolt: Államfőválasztás – Pellegrini jóval népszerűbb a magyarok körében, mégis a magyarok nyerhetik meg Korčoknak a választást

Nyitókép: SITA

Március 23-ám és április 6-án két körben államfőt választ Szlovákia. A rendkívül szoros Pellegrini-Korčok versenyt az államfőválasztás második körében a magyarok dönthetik el. Bár  a kormánypárti Peter Pellegrini közel ötször népszerűbb Dél-Szlovákiában mint a liberális, progresszív Ivan Korčok, paradox módon épp az utóbbinak lehet oka hátradőlni, legalábbis az aktuális adatokat látva. A magyarok ugyanis hiába támogatják elvben sokkal többen Pellegrinit, a második fordulóban jóval kevesebben készülnek választani, mint az országos átlag.

Így hiába magas Korčok elutasítottsága délen, a leadott szavazatok számában ez nem biztos, hogy meg is fog majd nyilvánulni. Amennyiben tehát a magyar kormány partnerének tekinthető Pellegrini nyerni akar a Brüsszel-barát Korčokkal szemben, az eddigieknél jóval nagyobb arányban kell mobilizálnia a magyar választókat.

Érdekes tanulságok

A Postoj.sk nevű jobboldali, konzervatív-keresztény hírportál megszerezte a legfrisebb, 2024. február 14-21 között a Markíza televízió felkérésére készült Focus felmérés részletes, nemzetiségekre vonatkozó adatait. Arról a közvéleménykutatásról van szó, melyről több cikkünkben mi is beszámoltunk Pellegrini, Korčok és Forró esélyeit illetően.

A részletes, felvidéki magyarsággal kapcsolatos adatok, melyeket a portál ismertet, érdekes tanulságokkal szolgál. Először ezeket fogalmazzuk meg, majd ki is fejtjük őket a számok alapján. Nézzük

Hírdetés

Most pedig nézzük a számok szintjén a fenti állításokat:

Mit jelent mindeza politika szintjén?

1. Először is azt, hogy a Magyar Szövetségnek nincs vesztenivalója azzal, hogy nyíltan kiáll Pellegrini mellett. A választói ugyanis ezt már rég megtették. Ha a párt mégis kivár, esetleg nem áll be egyik jelölt mögé sem hivatalosan, az minimum Forró választóinak otthon maradását eredményezheti, ami végeredményben Korčoknak kedvez (azért, mert így  pont a Korčokot egyébként elvből elutasítók nem mennek el majd választani.)

2. Ha a felvidéki magyarok 83 százaléka számára a 2. fordulóban Pellegrini az elfogadhatóbb, a Magyar Szövetség számára is indokolt Pellegrinivel megegyezni a politikai támogatásról, így a győztes oldalon állhat.

A magyarok lehetnek a királycsinálók

3. A felvidéki magyarok számára tehát komoly súlya lett hirtelen az államfőválasztásnak, hiszen akár a mérleg nyelve is lehetnek. Ehhez az kell, hogy már az első fordulóban minél nagyobb számban elmenjenek választani, hogy a második körben komoly mértékben számolni lehessen velük a végső döntésnél. Pellegrini és Korčok között ugyanis szlovák oldalon jóval kisebb a különbség, mint amennyit a szervezett, becsatornázott magyar választók hozni tudnának.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »