Kinyomozhatják a babamentő inkubátorban talált halott újszülött édesanyjának kilétét

Kinyomozhatják a babamentő inkubátorban talált halott újszülött édesanyjának kilétét

Mivel az újszülöttet ismeretlen okokból holtan találták az inkubátorban, az anya elveszítheti anonimitását.

„Elsősorban kideríteném, vannak-e jegyzőkönyvek az inkubátorok ellenőrzéséről. Ha nincsenek, az nagy hiba” – mondja Matej Snopko, az ügyben nyomozó detektív. A nyomozót az hökkentette meg leginkább, hogy az inkubátorokat nem ellenőrzik mindennap.

Snopko szerint az anya anonimitása ebben a helyzetben jelentéktelen a gyermek halálához képest. „Mivel rendelkezésünkre áll a gyermek DNS-e, az lesz az első dolog, hogy abból kiderítsük, ki az anya. Ezt muszáj meglépnünk, mivel nem tudjuk, hogy az anya esetleg holtan tette-e be a gyermeket az inkubátorba” – mondja a nyomozó.

Az újszülöttet egy cédulával együtt helyezték be az inkubátorba, amelyen a gyermek születésének dátuma és időpontja szerepelt. A detektív szerint ezt nem tették volna mellé, ha nem akartak volna neki egy szebb jövőt – írja a Nový Čas.

Hírdetés

Az inkubátorokat három évvel ezelőtt újították fel. A legutóbbi újítás az inkubátorokba helyezett kamerák voltak. A kamerákon csak az újszülött látható, hogy az anya anonimitása megmaradjon.

A berendezést a kórház a Šanca pre nechcených polgári társulástól kapta ajándékba. „Így online is láthatják, mi folyik épp az inkubátorban” – magyarázta a társulás elnöke, Anna Ghannamová. Amennyiben kiderül, hogy a kórház részéről történt mulasztás, a polgári társulás jogi lépéseket tenne az ügy kapcsán.

A probléma a jelző meghibásodása is lehetett, mivel a dolgozók nem tudták, hogy az adott inkubátorban újszülött van. Azt viszont, hogy esetleg valaki szándékosan kikapcsolta volna a riasztót, egyelőre nem tudni. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást.

(cas.sk, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »