Kilencedszer is az Egri csillagok nyomában

Kilencedszer is az Egri csillagok nyomában

Nagyszelmencen a helyi Dobó István Alapiskola szervezésében május 16-án már kilencedik alkalommal valósult meg a Dobó István élete és kora címet viselő élménydús tanulmányi vetélkedő felső tagozatos csapatok számára. A leginkább csak Dobó István Emlékversenyként emlegetett csapatverseny célja, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék Gárdonyi Géza fő művét, az Egri csillagokat, tanuljanak az adott korról és a regényből kiindulva alkalmazható tudást szerezzenek.

A verseny szervezőitől megtudtuk, hogy a vetélkedő középpontjába minden éven a regény más-más fejezete kerül, a fejezetben foglaltak ismeretéről pedig a résztvevők játékos feladatokon keresztül adnak számot.

Idén 10 iskola kapcsolódott be a versenybe Ung-vidék, Bodrogköz, Kárpátalja és Magyarország térségéből.

Az emlékversenyt Hack László, a versenyt szervező iskola igazgatója nyitotta meg, majd a Dobó István iskola énekkarának magyarságtudatot erősítő műsorát hallhattuk.

Hírdetés

A vetélkedőn minden csapat nagyon jól teljesített, a versenynap pedig igazán hangulatosan telt a korabeli ruhákba öltözött házigazdák, a bekészített finomságok és a verseny helyszínéül szolgáló iskola falait díszítő Dobó Istvánt és az Egri csillagokat idéző falfestmények és feliratok között. Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt a programot a Mérges Banda középkori zene- és hangszerbemutatója tette még autentikusabbá.

A versenyen az első három helyen végzett csapat értékes jutalomkirándulásban részesült a sárospataki várba, a többiek pedig könyvajándékokkal lettek gazdagabbak.

„Bár fontos a verseny, és hogy ki hányadik lesz, de ennél is fontosabb, hogy iskolájukat és térségüket képviselik a tanulók, hasznára vannak közösségeiknek. Kívánom, hogy ne a versenyszellemet, hanem ezt a lelkületet vigyétek tovább magatokkal!” – ezekkel a szavakkal zárta az emlékversenyt Nagy Zsuzsanna, a vetélkedő levezetője.

hogy Dobó István és az Egri csillagok méltó figyelmet kapjanak határon innen és túl.

(Vályi Edit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »