Kevésbé súlyos az omikron? (Nem lesznek új korlátozások Angliában)

Kevésbé súlyos az omikron? (Nem lesznek új korlátozások Angliában)

A brit kormány folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását, de a héten nem jelent be további korlátozásokat – mondta tegnap Sajid Javid egészségügyi miniszter. Javid hozzátette: a kabinet már megkezdte azoknak az új vizsgálati eredményeknek az elemzését, amelyek arra vallanak, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata számottevően kisebb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, mint a delta variáns.

Az elmúlt egy napban három ilyen vizsgálati eredmény is ismertté vált. Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint az omikronnal fertőződött páciensek 70–80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el. Az Imperial College London egyetem klinikai vizsgálatának eredménye szerint 40 százalékkal kisebb a legalább egy éjszakányi kórházi tartózkodást szükségessé tévő megbetegedés kockázata az omikron esetében, az Edinburghi Egyetem – egyelőre kis létszámú mintán elvégzett – tanulmánya pedig a delta okozta fertőzésekhez képest 65 százalékkal kisebb megbetegedési esélyt mutatott ki az omikron variánssal fertőződöttek körében.

Hírdetés

A Sajid Javid által vezetett szaktárca legutóbbi, szerda esti adatismertetése szerint a megelőző 24 órában 106 122 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyságban. Ez eddig a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a fertőződéses esetek megugrásának ütemét nem követi a kórházi kezelésre szoruló betegek számának növekedési üteme, a COVID-19 betegség okozta halálozások száma pedig továbbra is csökken.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »