Kelemen: a pártelnököknek benne kell lenniük a kormányban

Kelemen: a pártelnököknek benne kell lenniük a kormányban

A körvonalazódó koalíció két nagyobb pártjának kompromisszumra kell jutnia a miniszterelnök személyéről ahhoz, hogy előre lehessen lépni a kormányalakítási tárgyalásokon – véli az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a B1 TV-nek nyilatkozta kedd este kifejtette: a kompromisszum érdekében valamelyik félnek engednie kell, ehhez pedig ‘egy kicsit félre kell tenni a gőgöt, a hiúságot’. Szerinte a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) idén történtek is azt mutatják, nem szerencsés, ha egy kormányzó párt elnöke nem tagja a kormánynak.

‘A pártelnököknek benne kell lenniük a kormányban, mert így gyorsan lehet a döntéseket hozni. Nem kell minden egyes kormánydöntésről külön egyeztetni a pártelnökökkel’ – magyarázta az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor ismételten hangsúlyozta, hogy a kormány irányítását valamelyik pártelnökre kellene bízni, a kompromisszumkeresést azonban megnehezíti a kölcsönös bizalmatlanság. ‘Az a benyomásom, hogy mindkét fél attól tart, mi történik, ha átengedi a miniszterelnöki tisztséget a másik félnek. Ezen túl kell lépni’ – jelentette ki.

Hírdetés

Az RMDSZ elnöke szerint a körvonalazódó hárompárti koalíciónak közös miniszterelnök-jelöltet kell majd javasolnia az államfőnek a kormányalakítási egyeztetéseken. ‘Kiröhögtetnénk magunkat, ha közös kormányprogrammal, de három kormányfőjelölttel állítanánk be az államelnöki hivatalba’ – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: tekintettel az RMDSZ parlamenti súlyára, rotációs kormány esetén nem ragaszkodik ahhoz, hogy pártelnökként egy időszakra átvegye a miniszterelnöki tisztséget. ‘Végső soron ez lenne a normális, korrekt és logikus megoldás, de én ehhez nem ragaszkodom. Emiatt nem fogjuk elakasztani a tárgyalásokat, a közös kormány és a koalíció létrejöttét. De valóban, megoldás lehetett volna, hogy elsőként én legyek a miniszterelnök, amíg a másik két fél megszokja egymást’ – mondta Kelemen Hunor.

Kitért arra is, hogy reményei szerint jövő héten sikerül beiktatni a kormányt, amelynek legkésőbb november 25-ig költségvetés-kiigazítást kell végrehajtania, különben fizetés nélkül maradhat 74 ezer egészségügyi alkalmazott. ‘Ha két-három hét alatt nem sikerül megegyezni, akkor nem fogunk tudni megegyezni négy, öt vagy nyolc hét alatt sem, mert már nem tudunk semmi újat mondani egymásnak’ – fogalmazott az RMDSZ elnöke.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »