Karácsony óta először jelent meg nyilvánosa a kemoterápiával kezelt Katalin hercegné

Karácsony óta először jelent meg nyilvánosa a kemoterápiával kezelt Katalin hercegné

Karácsony óta először jelent meg nyilvános eseményen a rákos megbetegedéssel küzdő Katalin walesi hercegné. A brit trónörökös felesége a III. Károly király hivatalos születésnapjának alkalmából rendezett katonai díszszemlén tűnt fel gyermekei társaságában. Katalin pénteki üzenetében elmondta, jól halad a kezelése – írja a hirado.hu.

Erre a pillanatra vártak a királyi család tisztelői karácsony óta: Katalin hercegné díszes hintóban megérkezett a III. Károly király hivatalos születésnapjára rendezett katonai felvonulásra. Vilmos herceg felesége először vett részt hivatalos eseményen karácsony óta.

A hercegné az év elején hasi műtéten esett át majd számos hivatalos megjelenését lemondta, emiatt összeesküvés-elméletek százai járták be a sajtót. Katalin végül március végén törte meg a csendet: a trónörökös hitvese elmondta, rákot diagnosztizáltak nála, ezért kemoterápiás kezelésen kell átesnie és egy időre távol marad a nyilvánosságtól.

„Januárban hasi műtéten estem át Londonban. Akkor úgy gondolták, hogy nincs daganatom, a műtét sikeres volt. Az ezt követő vizsgálatok azonban kimutatták a rák jelenlétét” – így jelentette be megbetegedését Katalin hercegné márciusban.

A lesújtó hírt három gyermeke jól fogadta, a trónörökös Vilmos herceg pedig mindenben támogatja beteg házastársát.

„Szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjem a kedves üzeneteket és a támogatást, amit Katalin és az édesapám iránt mutattak, különösen az elmúlt napokban. Ez sokat jelent nekünk”

mondta Vilmos herceg a bejelentést követő napokban. Feleségével egyidőben ugyanis Vilmos apja, III. Károly király is daganatos megbetegedéssel küzdött. Az uralkodó alig pár hivatalos megjelenést kényszerült kihagyni a kezelés miatt, betegségéről kevés részletet közöltek.

Hírdetés

Katalin hercegnő ugyanakkor a felmérések szerint a királyi család legnépszerűbb tagja, visszatérésének híre azonnal lázba hozta az Egyesült Királyságot.

„Az egész világ figyel, minden szem Katalinra szegeződik. Tudom, hogy a király születésnapját ünnepeljük, de mindenkit a hercegnő érdekel, mert jó ideje nem láttuk” – mondta egy londoni férfi.

Katalin pénteken kiadott közleményében tudatta, kezelése jól halad, de bárki, aki átesett már kemoterápián, tudja, hogy vannak jobb és rosszabb napok. A walesi hercegné hozzátette, a kezelés nem ért véget, néhány hónapig még folytatni kell.

„Az egész ország reménykedik a walesi hercegné felépülésében. Szerintem nagyon bátor a hercegné. Sok más hasonló gondokkal küzdő embernek nagyon sokat jelenthet, hogy ilyen őszintén beszélt a betegségéről”

fogalmazott Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A hercegné Károly király hivatalos születésnapjára időzítette megjelenését a nyilvánosság előtt. Június második szombatján ünnepli az ország a mindenkori uralkodó születésnapját, függetlenül attól, hogy a király vagy királynő mikor született.

A szokás onnan ered, hogy VII. Eduárd király novemberi születésnapján az időjárás általában kedvezőtlen volt ahhoz, hogy népes katonai felvonulást tartsanak Londonban, ezért inkább júniusra hirdették meg a díszszemlét, döntése pedig az évszázadok alatt szokássá vált.

Az idős Károly király feleségével hintón járta körbe a felvonulást a londoni utcákon, majd páholyból nézte meg a tiszteletére rendezett parádét. A trónörökös Vilmos herceg lóháton csatlakozott a brit katonákhoz.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »