Kábul: Gőzerővel folyik a mentés, egyre nagyobb a terrorveszély

Kábul: Gőzerővel folyik a mentés, egyre nagyobb a terrorveszély

Több mint 70 ezer embert mentettek ki tíz nap alatt Kabulból, az Iszlám Állam merényletre készül.

Megkezdődött az amerikai katonák kivonásának előkészítése Kabulban. Az afgán főváros nemzetközi repülőterét biztosító egységek közül több már a héten elhagyja Afganisztánt, de ez nem befolyásolja a mentési műveleteket – közölte az amerikai elnök a G7-csoport keddi értekezlete után. A csapatkivonás végső dátuma augusztus 31. marad.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy minél előbb végeznek, annál jobb. Minden egyes nappal nő az amerikai katonákat fenyegető veszély. Egyre biztosabb, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készül a kabuli repülőtérnél. Az, hogy mindent sikerül-e elvégezniük augusztus végéig, azon múlik, hogy a tálibok mennyire maradnak együttműködőek, beengedik-e a repülőtérre azokat, akiket az amerikai biztonságiak kivisznek oda, nem fogják-e akadályozni a mentést.

A kabuli repülőtéren közel hatezer amerikai katona biztosítja és bonyolítja az evakuálást egy körülbelül ezer fős brit kontingens részvételével. A német, a francia és a török hadsereg is részt vesz a mentésben pár száz katonával.

Pandzsír még talpon van

Hírdetés

A táliboknak egyetlen tartományt nem sikerült térdre kényszeríteniük a pár hét alatt sikerre vitt hadjáratukban, Pandzsírt. A Hindukusban élő tadzsikok még egyetlen megszállónak sem hódoltak be. A tálib vezérkar több ezer fegyverest indított el a hét elején, hogy ha szép szóval nem ment, fegyverrel foglalják el a területet.

Stratégák szerint a tartomány földrajzi adottságai miatt “az ostromlók rémálma”. A Hindukus Kabul felé eső részén a hegyek 4000-5000 méter magasak, és a zárt hegyláncon egyetlen belépési pont az a szoros, amelyet a Pandzsír-folyó vágott a Pakisztán északnyugati része felé elnyúló hegységben.

Ezzel együtt nem tartják valószínűnek, hogy a legendás hadvezér, Ahmad Sah Maszúd fia, Ahmad Maszúd pár hétnél tovább tartani tudja majd a frontot a minden szempontból jelentős túlerőben lévő tálibokkal szemben.

Pandzsírban van Amrulla Száleh volt alelnök, aki a kilencvenes években harcolt az Ahmad Sah Maszúd vezette Északi Szövetségben a tálibok ellen.

Száleh múlt hét kedden ügyvivő elnöknek nyilvánította magát miután Asraf Gáni elnök külföldre menekült és a tálibokkal szembeni ellenállásra szólított fel.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »