Jó hír annak, ki lemaradt a korábbi napelemes pályázatokról

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezettnél (15,160 nyertes) több családot segít a program a zöldenergia termelésében és tárolásában, mivel nem a maximális 5 milliós, hanem átlagosan 4-4,1 milliós támogatást vesznek igénybe a nyertesek. A tárca számításai szerint emiatt a 75,8 milliárd forintos keretösszegből több mint 18 ezer családtól vállalhatja át az állam a napelem és energiatároló beszerzési és felszerelési költségeinek kétharmadát. A tárca emlékeztetett, hogy a Napenergia Plusz Programban februárban születtek meg az első támogatói döntések, és május végén megindultak a kifizetések is. A benyújtott, de még el nem bírált kérelmekben további, közel 10 milliárd forint igény érkezett, ezek feldolgozása folyamatosan zajlik. A minisztérium bejelentette, hogy várhatóan még idén elérhetővé válik a program folytatása, amelyben tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemes rendszerek mellé vásárolhatnak támogatással korszerű energiatárolót a háztartások, hogy a bruttó elszámolási rendszer kedvezőtlenebb pénzügyi hatásait ellensúlyozni tudják.

Korábbi és jelenlegi napelemes pályázatok

Az Energiaügyi Minisztérium május 15-én bejelentette, hogy meghaladta a 10 ezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a Napenergia Plusz Programban, azaz a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. Ez azt jelenti, hogy a 75,8 milliárd forintos támogatási keretösszegből már több mint 40 milliárd forintot lekötöttek a nyertes projektek. A program idén startolt el, előbb decembertől regisztrálhattak a kivitelezők, majd januárban az előregisztráció is megnyílt a pályázók előtt, és ahogy az sejthető volt, igen komoly az érdeklődés. A korábbi, 2021 végén elindított pályázattal ellentétben ezúttal nem 100, hanem 66 százalékos vissza nem térítendő támogatást kínálnak a résztvevőknek, vagyis 34 százalék önerőre van szükség. Fontos különbség továbbá, hogy a programban önállóan napelemes rendszer nem létesíthető, ahhoz energiatárolót is kell telepíteni.

Akkumulátoros megkötés

Az akkumulátoros megkötés hátterében az áll, hogy a kormány igyekszik rugalmasabbá tenni az elektromos hálózatot, ebben pedig az otthoni energiatárolók komoly segítséget jelenthetnek. Korábban éppen az elektromos hálózat elmaradottságára hivatkozva vezettek be napelemstopot, megtiltva, hogy az újonnan kiépített napelemes rendszerek rákapcsolódjanak a rendszerre. A pályázat jó lehetőség azok számára, akik 2024-től a bruttó elszámolási rendszerben szeretnének napelemet és otthoni akkumulátort telepíteni.

Hírdetés

Támogatási feltételek és lehetőségek

A támogatás mértéke az elszámolható költségek maximum kétharmada, a teljes megítélhető támogatás pedig legfeljebb 5 millió forint lehet. Az eredeti számítások szerint mintegy 15 ezer pályázó kaphatja meg a támogatást, ez 100-120 megawatt új napelem-kapacitást és nagyjából 150 megawattóra tárolókapacitást eredményezhet országszerte. A pályázat teljes keretösszege 75,8 milliárd forint.

A programban háromféle elszámolható költséget határoztak meg: adminisztráció, tervezés és engedélyezés (a teljes költségek max. 20%-a), eszköz- és anyagköltség (a projekt legjelentősebb része, 70%-a), valamint a munkadíj (legfeljebb a teljes beruházás költségének 30%-a). A pályázaton a napelemet minimum 4, maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterrel, és legalább 7,5, maximum 10 kilowattóra kapacitású akkumulátorral lehet telepíteni. A napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet. A projektek megvalósítására a támogatói okirat hatálybalépését követően 24 hónap áll rendelkezésre.

Ipari energiatárolók

Eközben folyik az ipari méretű energiatárolók kialakítását segítő pályázat megvalósítása is. A kormány nemrég hirdetett eredményt, így 2026 tavaszáig 50 helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések, melyek révén a hazai összes energiatárolói kapacitás két éven belül a hússzorosára nőhet. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra az 1 gigawattnyi teljesítményt célozza meg.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »