Jakab Péter: tudomásul kell venni, hogy a Fidesz a szép szóból nem fog érteni

Jakab Péter: tudomásul kell venni, hogy a Fidesz a szép szóból nem fog érteni

Abból nem lehet megítélni egy párt erejét, hogy ki tud-e állítani 106 egyéni jelöltet, mert erre bármelyik, a Fidesz által támogatott kamupárt képes – mondta Jakab Péter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Jobbik elnöke szerint most nem pártérdekekről van szó, hanem arról, hogy minden választókörzetben meg kell találni azokat a jelölteket, akik a legalkalmasabbak a pozícióra és képesek legyőzni a Fideszt. Ahol a Jobbik elindítja saját jelöltjeit, ott azért teszik, mert meggyőződésük szerint a jobbikos jelölt a legerősebb.

Lesznek olyan körzetek is, ahol más pártok jelöltjeit, vagy civilek jelentik a megoldást, ebben az esetben őket kell támogatni –  magyarázta, hozzátéve: meg kell érteni, hogy rendhagyó lesz a 2022-es országgyűlési választás, mert most kivételes módon nem pártlogika alapján kell gondolkozni, hanem minden ellenzéki szereplőnek le kell győznie a saját egóját, így

nem fogják elkövetni a 2018-as hibákat, mert nem egymást akarják majd legyőzni, hanem a Fideszt.

Jakab Péter szerint lehet, hogy más pártok, például a DK más stratégiát választ majd és minden körzetben indít jelöltet, de a Jobbiknak inkább az a fontos, hogy ahol jelöltet állítanak, ott „tisztán lássanak a pályán”.

„Nagyon jól tudom, hogy a Jobbik nem Budapesten fog vitézkedni. Éppen ezért nem is törekszem arra, hogy csak azért, hogy valahol a Jobbikot megmérettessük, elindítsuk az előválasztáson. Tartalékolni kell a forrásokat a kormányváltásra is, mert az nagyon szép dolog, ha az előválasztást valahol megnyeri egy jobbikos jelölt, de ha utána az anyagi erőforrásai kifulladnak, és nem lesz ereje nekimenni a Fidesznek, akkor az egész túl sok mindent ér.”

Az anyagi erőforrásaink finoman szólva is végesek a Fidesz kimeríthetetlen készleteivel szemben. Okosan, az erőnket megfelelően beosztva kell indulni az előválasztáson, oda kell erőforrásokat koncentrálni, ahol a mi jelöltünk alkalmas a Fidesz legyőzésére, és utána a Fideszt még le is kell győzni – mondta.

 

Hírdetés

Jakab Péter azt mondta, szerinte a megyeszékhelyek jelentős hányada nyerhető lesz majd 2022-ben, főleg ott, ahol már most is ellenzéki vezetés van, ezért ő nem a vidéki nagyvárosokért és a fővárosért aggódik, hanem a kisebb településeken lehet gond, ahol

„a Fidesz hűbéri, feudális rendszere piszok erős, ahol megfosztják az embereket a döntés szabadságától akkor, amikor anyagi erőforrásokkal, pályázati pénzekkel, vagy közmunkával zsarolják őket”.

Ezek nagyon nehéz körzetek, de a Jobbik eddig is azokon a helyeken volt erős, ahol a Fidesz is – mondta, hozzátéve, szerinte a bizonytalanok megszólításán túl ezeken a győzelmeken fog múlni a kormányváltás.

Nem csak megnyerni kell a választást, hanem egyben kell tartani a kormányzó többséget is, végre kell tudni hajtani a közös kormányprogramot. Ehhez erő, egység és fegyelmezettség kell, úgy gondolom, hogy ez megvan

– fogalmazott a Jobbik elnöke, kiemelve, hogy a civilek felé is nyitottak az ajtók, 2022-ben lesznek olyan választókörzetek, ahol a Jobbik egy helyben beágyazott, jól ismert civil érdekében nem fog indulni.

Jakab azt mondta, egy jobbikos jelöltnek három kitételnek kell megfelelnie: alkalmasnak, hitelesnek és helyben beágyazottnak kell lennie. Állni kell a támadásokat és el kell menni a falig, a politikának pedig nem a hazugságról kell szólnia – magyarázta. Többek között ismerje a terepet és a vidéket, ne Budapestről akarja megmondani, hogy mi jó a vidéki embereknek. A vidék valóságán ugyanis csak az tud változtatni, aki ott cél – tette hozzá, megjegyezve:

„A fideszes ficsúrok a Maldív-szigetekre tartó gépről nem nagyon látják, milyenek a magyar mindennapok, és nem is akarnak rajta változtatni. Nekünk viszont az a feladatunk, hogy ezt megtegyük, és jobbá tegyük ezt az országot.”

Jakab Péter fontos visszajelzésnek nevezte, hogy a közvélemény-kutatások alapján őt támogatják legtöbben miniszterelnök-jelöltként, de nem szokta az okokat elemezni, ezt a szakemberekre bízza. Mint fogalmazott,

„Én teszem a dolgomat és azt látom, ha a választók bizalmat szavaznak nekem az azt jelenti, hogy van igény az őszinte, kemény szóra. Nyilván azt is tudom, hogy vannak, akik szerint tiszteletlen vagyok a parlamentben, és ez olyan értelemben igaz is, hogy nem tisztelem a velem szemben ülő fideszes képviselőket, de azt gondolom, hogy tolvajokat nem tisztelni kell, hanem ki kell söpörni a közéletből és oda kell juttatni őket, ahová a tolvajok valók. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy a Fidesz a szép szóból nem fog érteni. Három dologból fog érteni: az erőből, a határozottságból, meg az összefogásból. Én ezt hármat igyekszem megadni a választóknak, és a hívószóra a választók jönnek, ennek köszönhető talán, hogy nem csak a Jobbik és én, de velünk együtt maga az ellenzék egésze is napról napra erősödik.”

Szerintem az igazság kimondása nem durvulás, lehet, hogy nyersnek meg karcosnak tűnik az igaz szó, de a lényeg, hogy igaz legyen és őszinte. Talán ehhez nincsenek hozzászokva a hazugok világában a fideszes politikusok, de ezt nem fogom megspórolni – mondta. Hozzátette: sokszor csak ilyen akciókkal lehet eljutni a választókhoz, akár a köztévén keresztül is, a falvak választói pedig látják, hogy a krumplis akcióknak alapjuk van, mert négy évente tényleg krumplit kapnak munkalehetőség és program helyett.

Ezzel próbálják megvásárolni azt a népet, amit pontosan azért tartanak nyomorban, hogy négyévente ezt el lehessen velük játszani. Én azt mondom, hogy ebből a mókuskerékből kell kiszállni. Azért fogtak össze az ellenzéki pártok, hogy ne zsák krumplikat osztogassunk a népnek, hanem megélhetést, munkalehetőséget, jólétet, minden magyarnak – fogalmazott a Jobbik elnöke.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »