Izsák Balázs: mi, székelyek majd megszámoljuk, hányan vagyunk

Izsák Balázs: mi, székelyek majd megszámoljuk, hányan vagyunk

A népszámlálásról 2011. október 13-án közzétett álláspontját közölte újra a Székely Nemzet Tanács (SZNT), Állásfoglalás a székelyek magyar nemzeti önazonosságáról címmel. „Álláspontunk, mint ahogy helyzetünk azóta nem változott, ezért – a 2022-ben esedékes népszámlálás előtt megismételjük azt” – írja ezzel kapcsolatos közleményében Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Románia sok olyan örökséget tartott meg a múltból, amely „tehertétel a demokráciának és akadálya az állampolgárok közötti teljes és tényleges egyenlőségnek”, és az egyik ilyen gyakorlat, hogy megkísérlik a népszámlálás során leválasztani „a székelységet a magyar nemzetről”, áll többek között a 2011-es állásfoglalásban.

Hírdetés

„A székelység mindig tudatában volt annak, hogy ő a letéteményese a legősibb és legtisztább magyar hagyományoknak, hogy történelmi küldetése védelmezni a nemzetet és Magyarországot, hogy ő a legmagyarabb törzse a magyarságnak.
Mi, székelyek, ennek megfelelően fogjuk magyarnak vallani magunkat, ha ma megkérdeznek, akár a népszámlálás alkalmával, és ezt fogják tenni utódaink is minden időkben” – zárul a most ismét közzétett állásfoglalás.

Izsák Balázs a téma kapcsán még leszögezi: „Ami tíz év alatt változott, az a székely/székelyföldi személyi kártya adta lehetőség, amely minden, magát székelynek valló számára nyitott lesz, és arra szolgál, hogy kifejezhessük székely önazonosságunkat, s büszkén vallhassuk magunkat székelynek a magyar nemzet részeként. A székely személyi kártya ugyanakkor egy összetett informatikai, jogi, műszaki rendszer, amely lehetővé teszi, hogy mi, székelyek számoljuk meg és szervezzük meg önmagunkat és nem a román állam hatóságai. Ez az autonómia felé vezető út” – zárul a közlemény.

(hírszerk)


Kiemelt kép: SZNT


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »