Itt van Amerika

Itt van Amerika

Itt van, valóban, de nem a legszebb asszonya, akiről Komár Laci énekelt, hanem a minta. A dolgok elintézésének a mintája. Hogy a tinédzser elkapja apuci nem éppen féltve őrzött fegyverét, és beleereszt egy tárat az osztálytársaiba és tanáraiba, vagy éppen a járókelőkbe.

17 ember értelmetlen halála két nap alatt Szerbiában. Feldolgozhatatlan. Nemcsak maga a tény, hanem az is, hogy fiatalok követték el. Frusztráltságukat így öntötték a világra, mi pedig itt, Európa lejtős tájain csak nézünk, mint a moziban, hogy itt van Amerika.

A Balkánon pedig sok fegyver van a padláson, a szekrények mélyén, jobb esetben elzárva egy trezorban. Nem olyan régen volt a délszláv válságnak nevezett testvérháború, amelynek végeztével nem fegyverezték le a lakosságot. Nem véletlen, hogy a gyász pillanataiban éppen ezt az intézkedést jelentette be a szerb államfő, hogy elejét vegye további vérengzéseknek. Mert csak elkezdeni kell, a minta ragadós a dolgok ilyen formában történő elintézésére.

Hírdetés

Eszembe jutnak a tavaly tavaszi híradós felvételek, amikor Ukrajnában minden előzetes ellenőrzés nélkül, boldog-boldogtalannak fegyvert nyomtak a kezébe, hogy védje a hazát.

És azóta is számolatlanul ömlik a kézifegyver, a rakéta, a lőszer keleti szomszédunkhoz, amelyek egy része el sem jut a frontra. Kézen-közön eltűnik a hatóságok szeme elől, állítják a titkosszolgálatok, és nagy valószínűséggel nem a katolikus ifjúsági egylet vásárolja meg őket. Bűnözők, terroristák, őrültek, gyűjtők állnak sorba értük. A háború a jelenünket destabilizálja, a feketepiacra került fegyverek jó eséllyel a jövőnket destabilizálhatják.

Sőt, ajándékozni is lehet, főleg, ha katonaaggyal gondolkodik az ember. Erre gondoltam, amikor olvastam, hogy a közelmúltban Kijevbe látogató cseh elnök egy mívesen kidolgozott pisztolyt ajándékozott az ukrán államfőnek. Nem tudom, mit vitt ajándékba (az aknamentesítő rendszerek mellett) a szlovák köztársasági elnök, de ha tartotta magát az általa teremtett hagyományhoz, az elnöki parkból származó méznek is kellett lennie a csomagban. Szürreális a kép, a méz és a pisztoly egymás mellett… Dunába vizet, mondaná nagyanyám.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »